A kormány - az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 33. § (1) bekezdése alapján - 50 millió forint átcsoportosítását rendeli el elszámolási kötelezettséggel a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelõsségû Társaságnak a stratégiailag kiemelt jelentõségû gazdálkodó szervezet meghatározásáról szóló 4/2012. (I. 30.) Korm. rendelettel összefüggõ feladatának ellátásához szükséges forrás biztosítása érdekében - áll a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor kormányfő által szignált határozat lényegében arról rendelkezik, hogy a Malév vagyonfelügyeletével megbízott céghez 50 millió forintot csoportosítanak át, az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kifizetések elõirányzatának terhére. (Miután a felszámoló költségeit elsőként elégítik ki a felszámolással érintett cég vagyonából, a határozatnak olyan értelmezése is lehetséges, hogy a kormány nem bízik abban, hogy van még annyi vagyona a Malévnak, ami fedezné a kiadásokat.)

A Malévhez még a teljes összeomlás előtt, február elején kijelölték vagyonfelügyelőként a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t. A cég feladata minden bizonnyal hamarosan kibővül a felszámolással is - bár a bíróság a felszámolást még nem rendelte el, erre napokon belül sor kerülhet.

Az idén januártól új kategóriaként létrehozott "stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek" (ilyen a Malév is) csőd- és felszámolási eljárásaiban ugyanis csak az állami felszámoló − az eddig alapesetben kizárólag pénzügyi vállalkozások, hitelintézetek, biztosítók felszámolását végző − Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. járhat el. E cégnek nem kell pályáznia a felszámolói névjegyzékbe kerülésre, a szükséges adatokat közvetlenül küldi el a névjegyzéket vezető szaktárcának.