A kormány által beterjesztett eredeti költségvetéssel tartható a 2013-as három százalék alatti hiány, ám Brüsszel szerint ez nem így van. Nem akarjuk, hogy Magyarország elessen az uniós támogatásoktól, ezért kellett a 400 milliárdos költségvetési kiigazítást végrehajtani a jövő évi büdzsé tervezetében - mondta Orbán Viktor az MR1 Kossuth Rádióban pénteken. "Szerintem ezen kiigazítások felére sem lenne szükség, ha Brüsszel nem kényszerítené ránk". A brüsszeli erő elől ki kell térni - ezért mondott le a jegybank megadóztatásról a kormány, mert az EU ezt rákényszerítette - tette hozzá.

Nem lenne szükség ekkora kiigazításra, ha hinne nekünk Brüsszel, ám a megelőző nyolc évben folyamatosan hazudtunk - ez egy "hazug országként" volt elkönyvelve. Ha mégis Brüsszel által vártnál jobban teljesít a gazdaság, akkor az elvonásokat vissza lehet építeni. Erre tipikus példa a pedagógus béremelés - az első félév után meglátjuk, hogy ez megvalósítható-e - fogalmazott a rádióbeszélgetésben a miniszterelnök. Magyarország megteszi, amit Brüsszel vár, de mivel jövőre jobb lesz a magyar gazdaság állapota, mint azt az unióban gondolják, "ki fog derülni, hogy jó néhány dolgot, amit most Brüsszel kihúz vagy ki akar húzatni velünk, azt mégis meg fogjuk csinálni, csak nem most kell ezt bejelentetnünk, hanem az első félévben".

A nyugdíjak értékmegőrzése nem azért cél, mert ezt a törvény írja elő - hanem mert 2010-ben én erről megállapodtam a nyugdíjasokkal. A nyugdíjasok nem szenvedhetnek el  további, újabb veszteséget - mondta a a miniszterelnök. Van egy másik csoport akivel szemben nagy tartozásunk van: a középosztály felső-középső részét mér nem fenyegeti lecsúszás, ám a minimálbér és az átlagbér között keresők - az alsó középosztály - számára még nem sikerült megteremteni a biztonságot - ezért jelentünk be majd újabb gazdasági akcióterveket jövőben.

Az IMF szerződésről szólva Orbán elmondta, hogy Magyarország megáll a saját lábán, de a hitelre azért lenne szükség, hogy olcsóbban jussunk forráshoz. Már nem mindenáron kell, ez az elmúlt két éve gazdaságpolitikájának eredménye  - tette hozzá a miniszterelnök.Magyarország nem áll messze egy jó IMF-megállapodástól. A miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tokiói közgyűlésének lezárulta után várhatóak újabb fejlemények az ügyben.

A kormányfő egyúttal igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint továbbra is tartja-e magát az a kormányzati szándék, hogy ha lesz megállapodás, akkor a pénzhez csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.