Létezik olyan energiaunió, amely jó Magyarországnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós csúcstalálkozó végén. Tegnap az állam- és kormányfők megállapodtak az energiaunió létrehozásáról, az első lépések megtételéről, a nemzeti gáz- és villamoshálózatok összekötésének felgyorsításáról. A kormányfő azt mondta, a folyamatban ott még nem tartunk, hogy eldönthessük, az energiaunió jó lesz-e Magyarországnak.

"Magyar szempontból a legfontosabb az az energia ára. Nem minden ország van ezzel így. Ebben a szövegben, amit most elfogadtunk, és ami az energiaunió alapelveit rögzíti, abban az ár kellő súllyal szerepel. A második fontos dolog, hogy egy adott ország energiaforrásainak összetételét azt nemzeti hatáskörben kell tartani. Tehát senki nem mondhatja meg például Magyarországnak, hogy hány százalék legyen gáz, mennyi legyen nukleár, mennyi legyen szén, és így tovább, hanem ezt mi dönthetjük el. Ez szintén garantálva van."

A tervek szerint a tagországoknak minden külső szerződés megkötése előtt tájékoztatási kötelezettségük lesz az Unió felé, a pontos szabályozást a Bizottság dolgozza ki. Orbán Viktor azt mondta, Budapest számára az elfogadhatatlan lenne, ha előzetes jóváhagyáshoz kötnék a szerződések megkötését, illetve ha szabályoznák a különböző energiaforrások arányát. Az Euratomnak a paksi szerződés fűtőanyag-szállításával kapcsolatos kifogására a miniszterelnök a következőket mondta.

"Azt gondoltuk, hogy a szerződésünk az teljes egészében elfogadható, de hagytunk magunknak mozgásteret."

A Financial Times pénteken megjelent cikkére, amely szerint az ukrajnai konfliktus és az energiabiztonság feszültséget okoz a visegrádi országok között Orbán Viktor úgy reagált, a négyek rendszeresen nagy erőket mozgósítanak azért, hogy a Visegrádi együttműködés fennmaradjon.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök éjszaka jelentette be, az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók időtartamát a minszki megállapodás maradéktalan betartásához kapcsolja a közösség.

"Végre a szankciók nem egy elvont, geopolitikai, ideológiai vita tárgyai többé, hanem egy konkrét szerződés végrehajtásához vannak kötve. Ez szerintem ésszerűbbé teszi a vitát. Kikapcsol történelmi reflexeket, nemzeti érdekeket, kifejezetten jogiasítja a vitát, ami mindig jót tesz egy ilyen nagy közösségben."

A megállapodás azonban nem tisztázza - mondta Orbán Viktor -, hogy a minszki megállapodás Ukrajnára eső kötelezettségeinek be nem tartása (például a decentralizáció és az autonómia) milyen következményekkel jár.