A 2015-ös év sikeres volt, 2016 legnagyobb kihívása nem gazdasági, hanem biztonsági jellegű lesz - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti szezonnyitó beszédében. A kormányfő szerint tavaly elkezdték a védekezést, majd hozzátette, hogy elrendelte az újabb határzár felépítéshez "szükséges kapacitások előállítását".

Ezt megelőzően a már ismert gazdasági adatokat sorolta a miniszterelnök, s megemlítette, hogy tavaly az államháztartás hiánya a GDP két százaléka volt, ami jó eredmény. Ennek ellenére Orbán szerint középtávon meg kell célozni a kiegyensúlyozott "nullás" költségvetést. Az előzetes adatok szerint az államháztartás hiánya a GDP 76 százalékára csökkent. Az adatok igazolják, hogy sikerült az adósrabszolgaságból kivezetni az országot, a magyar reformok működnek - fogalmazott.

A 2016-os költségvetést már fél éve elfogadta a parlament, az első hónap alapján elmondható, hogy tartható a korai költségvetés. Orbán korábban már bejelentette, hogy a 2017-es büdzsét a parlament várhatóan az év első felében elfogadja.