Most már mindenki tudja itt Brüsszelben is, hogy a legtöbb menekült Magyarországra érkezik, 60 ezernél több érkezett Magyarországra már idén is. Görögország és Olaszország is csak a második, harmadik helyen vannak, ehhez képest ez a két ország mintegy 160 millió eurót az elmúlt időszakban - mondta Orbán Viktor az EU-csúcs előtt újságíróknak Brüsszelben.

A miniszterelnök azonban leszögezte: nem fogunk koldulni. Ezek a statisztikai adatok, amelyekre felhívjuk a figyelmet, nem azért tesszük, hogy pénzt kapjunk érte. Ha adnak, akkor azt persze el fogjuk fogadni, de ha nem adnak, akkor is meg fogjuk védeni a határainkat.

A miniszterelnök a csúcs előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy olyan népvándorlási folyamat, amellyel hosszabb távon is számolni kell. Ha valaki abban reménykedik, hogy ez csak egy közel-keleti térség válsághelyzetéből kialakult menekülthullám, akkor az téved.

Az európai életszínvonal - különösen a német - olyan vonzó, hogy milliók fognak útra kelni, ha úgy érzik, hogy van esélyük bejutni. Orbán szerint egyetlen megoldás van: meg kell védenie mindenkinek a saját határait. "Ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem akkor külön, de a határokat meg kell védeni, egyébként nem tudjuk lelassítani az áramlatot és milliószám fognak érkezni." Ugyanakkor megjegyezte: Ukrajnánál is van egy konfliktus, annak a kimenetelét sem tudjuk.

Észnél kell lenni, itt most nem szabad engedni a szép szavak csábításának. Együttérzésre mindig szükség van, mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani- mondta Orbán. A menekülteket a "keresztény irgalmasság jegyében" segíteni kell, akik azonban a gazdasági megélhetés és jólét reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot és meg kell védeni a magyar embereket - fogalmazott a csúcson általa képviselendó állásponttal kapcsolatban. Magyarország a kvótarendszert egyáltalán nem támogatja, ha bármilyen kvótáról szó eshet, az is csak önkéntes alapon lehet. Magyarországra nem hozni kellene gazdasági bevándorlókat, hanem el kéne őket vinni tőlünk - tette hozzá a kormányfő.

Kapnánk segítséget, csak kérni kellene

A kormány- és államfők csúcstalálkozója előtt tartott technikai tájékoztatón elhangzott, hogy önkéntességi alapon korábban is csak néhány ország ajánlotta fel segítségét a 28-ból, azaz ilyen alapon a "teherelosztás" nem lenne igazságos, továbbá a tapasztalatok azt mutatják, hogy a sokszorosára ugrott menedékkérők esetén már nem is működik ez a megközelítés. Márpedig ilyen esetben a szolidaritásnak minden tagállamra kellene vonatkoznia.

A Görög- és Olaszországnak adott mintegy 160 milliós támogatással az úgynevezett áthelyezési (relocation) programra utalt Orbán, amelynek keretében a már az EU területén lévő mintegy 40 ezer menekültet helyeznének át más tagállamokba. Ehhez kapott Görögország és Olaszország, mint a migrációs hullám által elsőként érintett EU-tagállam segítséget. Ezek főleg a megfelelő intézményi rendszerek, elhelyezéshez szükséges létesítmények megteremtéséhez nyújtanak anyagi segítséget. Brüsszeli források szerint Magyarország "sértettsége" abból fakad, hogy kimaradt ebből a körből, de a brüsszeli álláspont ezzel kapcsolatban az, hogy Magyarországon egyébként sem maradnak ezek a menekültek, míg a fent említett két országban szó szerint állomásoznak. Ugyanakkor azt is leszögezték több fórumon is, hogy Magyarországtól ilyen segítség iránt nem érkezett kérés, viszont ha kérné, minden bizonnyal megkapná ezt a segítséget is.

Sokan jönnek

Idén eddig már 153 ezer migráns érte el Európa külső határait, ami 149 százalékos növekedést jelent a tavalyi 61,5 ezerrel szemben. Májusban áprilishoz képest 26 százalékos volt a növekedés, és számuk elérte az 50,5 ezret - derül ki a Frontex adataiból. Az uniós határvédelmi ügynökség szerint a nyári időszakban a migrációs nyomás tovább nőhet minden útvonalon.

A jelentés szerint májusban a nyugat-balkáni útvonalon (a magyar-szerb határ) az elfogott migránsok száma elérte a 10 ezret. Ezen az útvonalon 2015. január-májusban több mint 50 ezer migránst regisztráltak, ami az egy évvel ezelőttihrz képest 880 százalékos (!) növekedés. A Frontex szerint a Görögországon és Bulgárián az EU-ba lépő migráns útvonal biztonságosabbnak minősül, mint a más, közép-ázsiai és közel-keleti útvonalak, ráadásul az embercsempészek is kevesebb pénzt kérnek ezeken a vonalakon.

A földközi-tengeri vonalakon is nyomás van, májusban a migránsok száma 20 500-at is elérte, ami a legmagasabb havi adatnak számít ebben az évben és 29 százalékos növekedést jelent áprilishoz képest. Január-májusban több mint 47 ezren érkeztek Olaszországba, ami 14 százalékos növekedés egy év alatt.

A nyugat mediterrán térségben is megugrott a menekültek száma, mint a tengeren, mind a szárazföldön érkezőké. A spanyol határnál 108 százalékos volt a növekedés.

Szabó Zsuzsanna, Brüsszel