Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök két nagy csatára számít az idén Brüsszellel: az egyik migrációs, a másik gazdaságszervezési kérdésekben várható - hangzott el a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint meg kell akadályozni azokat a brüsszeli kísérleteket, amelyek a migrációval kapcsolatos nemzeti hatáskörök elvonását célozzák. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a kormány döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról, amivel "nyíltan szembemegyünk" az Európai Unióval.

A másik "csatáról" azt mondta, Brüsszel egyre jobban bele akar szólni gazdaságszervezési kérdésekbe, például energiaárakba, adókba, bérekbe. Szerinte azonban el kell érni, hogy ez ne történhessen így.

Az európai bürokraták azt vették a fejükbe, hogy betiltják a rezsicsökkentést. Orbán szerint ezt ravaszul teszik, ugyanis egy úgynevezett energiauniót terveznek, ami azt jelentené, hogy az egyes államok nem szabályozhatják majd az energiaárakat. Orbán szerint ez a rezsicsökkentés megszüntetésével járhat, amit nem fog hagyni, "nagy csata lesz márciusban".

Lesz valami a civilekkel

A miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét. Olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.

A legfontosabbnak annak a lehetőségnek a megteremtését tartja, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, hogy kicsoda, honnan - külföldről vagy Magyarországról - kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást. Átláthatóságot akarunk - jelentette ki Orbán Viktor.