A földtörvény és az Alkotmánybíróság döntései miatt újabb alaptörvény-módosítások jönnek az idén. Az átmeneti rendelkezések bekerülnek az alkotmány "törzsszövegébe" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban az MR1 Kossuth Rádióban. Orbánnak a mai volt az első idei interjúja, ahol elmondta, hogy az az alkotmány egybeszövegezése egyben jobb szöveget is jelent vagyis az alaptörvényt átírja a parlament.

Orbán szerint 2010 óta konzisztens a kormány szemlélete - így csak bizonyos értelemben jelent 2013 szakaszhatárt - hiába van már csak egy év hátra ebből a kormányzati ciklusból. Orbán szerint az "emberekkel kötött megállapodás nagy részét" sikerült teljesíteni , erről szól a rezsicsökkentés, a nyugdíjemelés, a munkahelyteremtés, az önkormányzatok konszolidációja. Ezek a nemzeti együttműködés rendszerének eredményei - tette hozzá.

A miniszterelnök beszélt a 2013-as költségvetésről és a kormány idei céljairól is. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az a legfontosabb kérdés, hogy végig tudja-e vinni a kormány a munkahelyvédelmi akciótervet, hogy lesz-e második rezsicsökkentés, hogy kitudja-e terjeszteni a rezsicsökkentést más szolgáltatásokra (víz és csatorna), sikerül-e emelni a nyugdíjakat. "A bérből és fizetésből élők számára pedig egy új akciótervet készítünk az év közepére" - árulta el.

Arra a kérdésre, hogy ezt miből valósítja meg a kormány, hiszen már most számos kockázat mutatkozik az idei költségvetésben, Orbán felidézte: minden költségvetésnél az elemzők elmondják, hogy veszélyben van a költségvetés, és borulni fog, de sosem ez következett be. "Elég csak megnézni a 2012-es évet" - húzta alá.

Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben Magyarország az összeomlás szélén állt, a túlélésért küzdött. "Innen jutottunk el oda, hogy tudjuk a nyugdíjakat emelni, emelkedik a minimálbér, csökken a rezsi". "2010-es parlamenti beszédemben akartam adni az embereknek egy politikai térképet, egy GPS-t, amikor is azt mondtam, hogy 2013 az emelkedés éve lesz" - nyilatkozta a kormányfő utalva arra, hogy a kormány legutóbbi döntései is ezt mutatják.

A közrádió péntek reggeli műsorában arról is beszélt, hogy már az Európai Unió szerint is sikertörténet Magyarország.

A józan ész, és nem pedig az erő hangja alapján döntött a Fidesz az előzetes választási regisztráció ügyében - mondta Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök. Szavai szerint az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenességet kimondó döntése után "olyan hőfokú lett a vita, akkora volt a tűz", hogy azt eloltani a választásokig már nem lehetett volna, ezért jobb volt "befagyasztani az egészet".

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem szabad úgy "ráfutni" a választásra, hogy vita van a voksolás szabályairól, noha szerinte szükség lett volna végigvinni az eredeti elképzeléseket, de az most nem lett volna ésszerű.