"Kellő szerénységgel, mégis büszkén mondhatjuk, hogy lábra állítottuk Magyarországot" - így értékelte az elmúlt ciklust a kormányfő. Orbán szerint az elmúlt négy évben "iszonyatos erőket mozgósítottunk, hogy ismét a magunk urai lehessünk", és mára ez sikerült. Úgy látja, hogy az eredményeket az Európai Unió is elismeri, a legutóbbi országjelentés alapján az ország az államadósság, a költségvetési hiány, az export tekintetében a jól teljesítők közé tartozik.

Nemcsak arról van szó, hogy egyetlen év adata alapján kivergődtünk a túlzottdeficit-eljárásból és a megfenyíthetőség állapotát elkerültük, hanem arról, hogy a következő éveket is rendben valónak látják.

A gazdasági válságra is kitért. Szerinte Magyarország végig azon az állásponton volt, hogy a válság nem konjunkturális, hanem szerkezeti típusú, amire válaszul új szerkezetű gazdaság kiépítésére kell törekedni. Példaként az ország újraiparosítását említette, amelynek eddigi eredményei alapján reális célkitűzésnek látja, hogy a 2018-as ciklus végére Magyarország legyen Európa legiparosodottabb országa.

Gazdasági szerkezetben és gazdasági stratégiában gondolkodunk, amelynek lényeges eleme a magyar források magyar gazdaságon belül tartása, másképpen közelítünk a világgazdaság nagy szereplőihez is.

Azt mondta, szakítottak a korábbi magyar külgazdasági doktrínával, amely azt kereste "hova kell lecsatlakoznunk", és ehelyett úgy alakítják a külgazdasági kapcsolatokat, hogy a világgazdaság minden jelentős szereplője Magyarország sikerességében legyen érdekelt.

Ugyan szokás azt mondani, hogy a globalizált gazdaságban a nemzeti érdek nem fontos és más szempontok megelőzik, de ezt senki nem gondolja komolyan

Szerinte az az ország, amely nem saját, jól felfogott érdekei mentén politizál, önmaga fennmaradását kérdőjelezi meg.

A Fidesz következő négy évre szóló programja a kormányfő szerint egy szóban összefoglalható "folytatjuk". Mint mondta, azt kérik, a választóktól, tegyék lehetővé, hogy folytassák, amit eddig csináltak, mert végig akarják vinni azt, amit elkezdtek. "Egyébként pedig miről is beszélünk? Mindenki megtapasztalta, hogy milyen, ha az egyik vagy a másik oldal kormányoz. A szavak helyett a tettek beszélnek" - mondta a miniszterelnök.

Az új gazdasági modell elemeit firtató kérdésre egyebek mellett elmondta: az államadósság finanszírozásába nagyobb arányban kell hazai forrásokat bevonni, végig kell vinni az iparosítást, megváltoztatni a bankszektor tulajdoni viszonyait, mert az ország nem állhat úgy a saját lábán, ha a bankrendszere 50 százaléka nincs nemzeti kézben. A mezőgazdaságban a kis- és középbirtokok arányának 80 százalékra emelését sorolta a legfontosabb elemek közé. Ugyancsak kiemelte az innovációs központok kiépítését, a munkát terhelő adók csökkentését, a gazdaságban a demográfiai szempontok érvényesítését, a teljes foglalkoztatottság irányába való elmozdulást.