A jelenlegi helyzetben elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Vilniusban, miután a litván elnök és kormányfő társaságában megtekintette a litván fegyveres erők napja alkalmából rendezett katonai díszfelvonulást.

A kormányfő a felvonulás után az eseményen részt vevő magyar szakasz katonáival találkozott, majd magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: "ma Európában egyetlen országban sem állnak hegyekben feleslegesen a pénzösszegek", és a részvétel egy katonai hadgyakorlaton mindig komoly kiadással jár. Közölte: ebben az esetben is több százmillió forintról van szó, de a jelenlegi helyzetben, amikor a NATO-t új kihívások érték, "háború van a szomszédos Ukrajnában, az egész térség feszült és ideges", a költségvetési szempontokat is meg kell változtatni.

Most elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások, és a kormány megszavazta azt az összeget, amely ahhoz szükséges, hogy a magyar katonák részt vehessenek a litvániai hadgyakorlaton - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyar katonák Litvániában részt vettek az Iron Sword (Vaskard) 2014 fedőnevű, november 2. és 14. között tartott hadgyakorlaton. December közepéig maradnak a balti köztársaságban, ahol egy másik gyakorlat, a Baltic Training 2014 keretein belül különféle téli kiképzéseken vesznek részt.

A miniszterelnök elmondta: "ez nekünk fontos, részben katonabecsület kérdése", részben pedig a katonáknak szükségük van arra, hogy nemzetközileg is összemérhessék erejüket. Erre egy hadgyakorlat alkalmas, és ezzel növelik az ország iránti elismerést és tiszteletet is - vélekedett. Hozzáfűzte: itt csak a legnagyobb elismerés hangján beszéltek a magyar egységek részvételéről.

Orbán Viktor rámutatott: az ország NATO-nak tett vállalásaival "haladunk", és ugyan Magyarország nem olyan gazdag ország, amely "a mellényzsebéből előránthat tíz- meg húszmilliárd forintokat, de amit vállaltunk, azt teljesítjük". Komoly felújítást végeznek Pápán, részt fognak venni más hadgyakorlatokon, és komolyabb katonai eszközöket szereznek be a következő időszakban - sorolta. Úgy látja, Magyarország a NATO-tagállamok első csoportjába fog tartozni, azon országok közé, amelyek a vállalt pénzügyi és technikai kötelezettségeiket teljesítik.

Az az érdekünk, hogy Ukrajna szuverenitása megmaradjon

Orbán Viktor az ukrajnai helyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy elsősorban Magyarország történelmi tapasztalatából kell kiindulni, vagyis hogy az országnak korábban volt közös határa a Szovjetunióval, és "nem voltunk tőle boldogok". Ezért az az ország érdeke, hogy "Magyarország és Oroszország között mindig legyen valami, ez a valami a szuverén Ukrajna lehet" - mutatott rá. Közölte: az az érdekünk, hogy Ukrajna szuverenitása megmaradjon, az ország erős legyen, meg tudjon állni a lábán, képes legyen működtetni a gazdaságát, és meg tudja védeni a határait. "Egy ilyen szomszédra van szükségünk, az ehhez szükséges minden segítséget nemzeti alapon és NATO-kötelékben is megadunk" - fogalmazott.

A kormányfő kijelentette, hogy a jelenlegi magyar hadseregben nagyobb büszkeséget, erősebb öntudatot, fegyelmezettebb életvezetést és komolyabb felkészültséget lát. "Csak a legjobbakat mondhatom a magyar katonákról" - fűzte hozzá.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a keleti szárny megerősítése céljából elhatározott intézkedések keretében részt vesz a térségben tartandó hadgyakorlatokon.

Az Iron Sword (Vaskard) 2014 hadgyakorlaton kilenc NATO-ország mintegy 2500 katonája vett részt. A mintegy 140 magyar katonából álló kontingens többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja adja. December közepéig maradnak Litvániában, és a Baltic Training 2014 fedőnevű hadgyakorlat keretein belül különféle téli kiképzéseken vesznek még részt.