Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kommentár szerzője, Hans Rauscher szerint az EU-nak jelen pillanatban más gondjai is vannak, mint egy olyan relatíve kis tagállamban folyó zavaró eseményekkel foglalkozzon, mint Magyarország, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen alapvetően ellenségesen lép fel a Nyugattal szemben.

De Magyarország tekintélyelvű uralkodója, Orbán Viktor éppen most válik egy "kis Putyinná" ez Európai Unión belül - írja a szerző, aki Orbán tusnádfürdői beszédében elhangzottakat idézve megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök olyan példaképeket emleget, mint Putyin vagy más autoriter vezetők, mint Erdogan, török miniszterelnök. Mindehhez pedig egy olyan helyszínt választott, amely a magar határokon kívül esik, de sok magyar nemzetiségű él - jegyzi meg a szerző az erdélyi helyszínre utalva.

Orbán illiberális álamról kifejtett nézetét idézve a szerző úgy véli, Orbán már régóta Putyin receptjeit másolja, amikor az ellenzéket és a kritikus médiumokat különféle trükkökkel elhallgattatja, a külföldi nem kormányzati szervezeteket pedig "ellenséges ügynökökként" azonosítja, vagy amikor a közpénzeket (köztük az uniós forrásokat) politikai "cimboráinak" juttatja  - írja Rauscher. Ezt koronázza meg a szolvákiában és romániában élő magyar kisebbséggel kapcsolatos populista-nacionalista politikája - lásd Kím, Kelet-Ukrajna - teszi hozzá zárójelben a párhuzamként említett példákat a szerző.

A cikkíró szerint Orbánt - akárcsak Putyint - demokratikusan, de "nem fair módon" választották meg, gazdasági kudarcait pedig a külföldi cégekre, mindenekelőtt a bankokra kirótt különadókkal kompenzálja.

A szerző szerint Ausztria eddig több mint elnéző, sőt, támogató volt Orbánnal szemben. Az ÖVP megakadályozta, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból - jegyzi meg Rauscher.

Így Orbán, akár csak Putyin a régi Szovjetuniót, visszaszerzi az első világháború előtti Magyarországot - legalábbis ami a begfolyásának kiterjesztését illeti.

Ez a politika belpolitikai téren a demokrácia végleges lebontásához, továbbá külpolitikai konfliktusokhoz vezethet. Az EU-nak látszólag van más miatt aggódnia, de a magyar aggályok szorosan összefüggnek az orosszal - hangoztatja a Der Standard cikkírója.