Szeptember elsejétől Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára lett az OECD Nemzeti Tanács elnöke. A testületben az OECD munkájában érintett tárcák és háttérintézmények, illetve a jegybank magas szintű képviselői vesznek részt - közölte az NGM.

Orbán Gábor Cséfalvay Zoltánt váltja a poszton, aki a közeljövőben az OECD melletti Állandó Képviselet vezetőjeként folytatja munkáját.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kiemelt jelentőségű nemzetközi gazdaságpolitikai szervezet, amely magas színvonalú elemző kapacitásával és a jó nemzeti gyakorlatok feltérképezésével szakpolitikai tanácsokkal, iránymutatással látja el a tagállamok döntéshozóit. Az OECD segíti a nemzeti kormányokat a gazdaságot, gazdaságpolitikát érintő új kihívásokra adandó válaszok kialakításában, figyelemmel a tagországok sajátosságaira - fogalmaz a közlemény.

A kiadott dokumentum szerint Magyarország a gazdaságpolitika alakítása során továbbra is támaszkodni kíván az OECD tudásbázisára, összehasonlító elemzéseire, ezért különösen fontos, hogy a kormányzat szereplői összehangoltan lépjenek fel az OECD különböző fórumain. Ezt a koordinációs feladatot a 2011-ben az NGM vezetésével megalakult - és mostantól Orbán Gábor NGM államtitkár által vezetett - OECD Nemzeti Tanács látja el.