A kormányülést követően sajtótájékoztatón ismerteti az euróválságra adott magyar választ ma Orbán Viktor miniszterelnök - értesült az InfoRádió. Hivatalos információ a tájékoztató időpontjáról nincs, ám a Napi Gazdaság Online úgy tudja, kora délután, 15 órakor szólalhat meg a miniszterelnök. (Az LMP 15.30-ra időzítette sajtótájékoztatóját, amelyben az Orbán által elmondottakra kívánnak reagálni.)

A kabinet kedden azt közölte, hogy a kormányfő hétfőn és kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseket az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről, továbbá áttekintették az elmúlt egy év kormányzati tevékenységét.

Újratervezés jöhet

A kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését a második negyedévi részletes GDP-adatok szeptember 8-i megjelenése után − mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára kedden a Reutersnak, a csalódást keltő második negyedéves GDP-adat kapcsán. Az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési tervezet része lesz, és tartalmazhat változásokat a korábbi prognózishoz képest − nyilatkozta Kármán, aki szerint az adóbevételek előrejelzését is az újratervezett makropályához kell majd igazítani.

Ez az újratervezés meglehetősen feszes menetrendet jelent. A nemzetgazdasági tárca korábban prezentált ütemterve szerint a kormány már az augusztus 31-i ülésén jóváhagyta volna a 2012-es költségvetési törvényjavaslatot, hogy a Költségvetési Tanáccsal való kétkörös egyeztetés után szeptember 30-án benyújtsa a parlamentnek. Egyelőre kérdés, hogy ha sikerül tartani a szeptember végi dátumot, a három hét elég lesz-e a felülvizsgálatra.

A nemzetgazdasági tárca a kedden megjelent GDP-adat kapcsán közölte, hogy a kormány tartja a hiánycélt. A kiadott közlemény szerint "pontosan ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván".

Százmilliárdos kiigazítás kellhet

A romló gazdasági kilátások nyomán a kormány további megszorításokra kényszerülhet, pedig már a Széll Kálmán Terv is ambiciózus egyenlegjavítást helyezett kilátásba. Mint ismert, a tervek szerint jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-2014-ben 902-902 milliárd forinttal kívánja javítani a kormány az államháztartás egyensúlyát a Széll Kálmán Terv intézkedései révén.

Piaci vélemények szerint idén várhatóan nem lesz nehéz tartani a költségvetési hiányt, noha 2011 egészében a GDP növekedési üteme valószínűleg egy százalékpont körüli mértékben elmarad a konvergenciaprogramban konzervatívan kalkulált 3,1, illetve a dinamikus modellben számolt 3,2 százaléktól. Ezt garantálja az egyszeri tételek okozta bevételi "sokk", valamint a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék végleges zárolása; legfeljebb annyi történhet, hogy a kormányzati szektor ESA-szemléletű GDP-arányos egyenlege az MNB legutóbbi prognózisában szereplő 2,8 százaléknál némileg kisebb, két százalék körüli lesz 2011-ben. Az igazi kérdés az, hogy mi lesz a 2012-es egyenleggel.

Jó, hogy van tartalék

Jó hír, hogy a kormányzat a jövő évi tervezésnél legalább 250 milliárdos stabilitási tartalékból indul ki − monda lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, de szerinte egyelőre nem látszik, a kormányzat hogyan éri majd el a 2012-re megcélzott 2,5 százalékos GDP-arányos deficitet. (A feladat nagy, ugyanis az egyszeri tételek nélkül számolt idei ESA-deficit 4,3 százalékra tehető.) A szakértő azt tartja fontosnak, hogy maradjon a jövő évi hiánycél, mivel néhány tized százalékpontos csúszás is legfeljebb három százalék körüli értéket hozna, amely fenntartható pályát jelentene.

Szintén a tartalékképzés fontosságát hangsúlyozza Németh Dávid, az ING Bank szakértője, aki akár 300 milliárd forintnyi óvatosságot sem tartana kizártnak. Ha jövőre a gazdaság valóban csupán két százalékkal nő és az elmaradás alapvetően a belső fogyasztás visszaesésének tudható be, akkor az szerinte az áfából 150-200 milliárdos elmaradást okozhat, míg az export lassulása 100 milliárd forint körüli kieséssel járhat a büdzsé számára. Ősszel a politikusok dolga a költségvetéssel nagyon nehéz lesz, nincs olyan megoldás, amely ne fájna sokaknak − foglalta össze Németh, aki szintén a hiánycélok tartására biztatja a kormányt.