Az RBS elemzését a Bloomberg idézi pénteki cikkében, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor a héten Brüsszelben elárulta: csak március elsején nevezi meg jelöltjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy addig is megnyugtassa a befektetőket, azonban a londoni bank szakemberei szerint a valódi ok az, hogy továbbra is Matolcsy György lehet az első számú jelölt, aki így egyhónapos haladékot kapott arra, hogy megkedveltesse magát a befektetőkkel.

Korábban ugyanis Matolcsy nyilatkozatai borzolták a kedélyeket. Az RBS véleményét támaszthatja alá az is, hogy a miniszter a héten már sokkal óvatosabban fogalmazott a Wall Street Journalnak adott interjújában a nem konvencionális jegybanki eszközökkel kapcsolatban. Többek között azt mondta, hogy még nem kapott felkérést a jegybankelnöki posztra, az új MNB-vezetésnek pedig el kell kerülnie a meglepetéseket és konzervatív politikát kell folytatnia.

"Orbán döntése, hogy csak az utolsó pillanatban nevezi meg jelöltjét, véleményünk szerint arra utalhat, hogy a jelölt nem kimondottan piacbarát" - írják az RBS elemzői. Szerintük ez a momentum növeli annak valószínűségét, hogy Matolcsy lesz a kormányfő választottja az MNB élére. A szakértők szerint a jelölt későbbi megnevezése abból a szempontból is logikus lehet, hogy így Magyarország nyugodtan tud devizakötvényeket értékesíteni mielőtt még komoly piaci reakció jönne az elnökjelölt nevének hallatán.

Csütörtökön a Standard Bank szakemberei úgy fogalmaztak a szerdán megjelent Matolcsy-interjúval kapcsolatban, hogy szerintük a miniszter szavai azt sugallták, hogy "akarja a munkát", vagyis szívesen lenne a jegybank új elnöke.