Rendkívül szűkszavúan válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök a közszolgálati rádióban adott interjújában péntek reggel a paksi bővítéssel kapcsolatos kérdésekre. A Paksi Atomerőmű nélkül nincs magyar gazdaság, pontosabban csak egy szegény, lerongyolódott gazdaság lehet - mondta. Az IMF-hitel párhuzamát elutasította a miniszterelnök, mondván, hogy az oroszok nem kérik a bérek és a nyugdíjak csökkentését, így nem is érdemes összehasonlítani Moszkva 10 milliárd eurós hitelét az IMF/EU 12,8 milliárd eurós segélycsomagjával. A cél az, hogy a Paks a magyar villamosenergia-ellátás 40-50 százalékát a jövőben is biztosítsa. Ezért szükséges a "megújítás".

Orbán szerint a paksi orosz beruházással Magyarország nem kerül más helyzetbe, mint ahol jelenleg is van, azaz nem lesz kiszolgáltatottabb. Az oroszok motivációja  az lehet, hogy nem akarnak (piacot) veszíteni. Ezért tettek mindenkinél vonzóbb ajánlatot. Paks megtartása nélkül a rezsicsökkentésnek sincs gazdasági alapja - folytatta a kormányfő. Orbán Viktor az orosz-magyar kapcsolatokat úgy jellemezte, hogy azok "ma rendben vannak".

Eldöntöttük

Az Orbán-kormány abban különbözik az elődjeiről, hogy amit megvitattunk azt megcsináljuk. A vitát a 2011-es stratégiatervezés során lebonyolította a kormány, illetve a parlament. Most a végrehajtáson van a hangsúly. A 2011-es 30 éves energiastratégia - amit a parlament fogadott el - azt is leszögezi, hogy hosszú távon az autóközlekedést is elektromos alapokra kell helyzeni, sőt a stratégia azt is kimondja, hogy a közúti és vasúti közlekedést atomerőműben termelt árammal kell majd ellátni. Vagyis a majdani elektromos autókat is paksi áram hajtaná. A miniszterelnök utalt arra, hogy ebben a témában tárgyalnak autógyárakkal is.

Rezsicsökkentés forever

A harmadik rezsicsökkentés a villamosenergiát, a távhőt és a gázt érinti. A mértékről annyit mondott a miniszterelnök "jó kis rezsicsökkentés lesz". A részletekről a Fidesz frakció január 26-ai ülésén születik döntés. Orbán álláspontja szerint ugyan igaz, hogy a magángazdaságnak sok erénye van az állami tulajdonnal szemben, de ha monopóliumokról van szó, akkor "a magánkézben lévő monopólium sokkal rosszabb, mint az állami kézben lévő", mert ha magántulajdonban vannak, kifosztják az embereket.

"Ezért ahol monopólium van, ott én nem fogadom el, hogy hosszabb távon is fennmaradjanak magánmonopóliumok, hanem arra törekszem, hogy köztulajdon jöjjön létre" - mondta a miniszterelnök, példaként említve az energia lakossághoz való eljuttatásának területét, ahol szerinte az államnak növelnie kell szerepét.