A miniszterelnök szavai szerint még ha hibának is tűnik Tasnádi László kinevezése, vállalja ennek következményeit, és a rendészeti államtitkár a posztján marad. Orbán Viktor ezt hétfőn jelentette ki a Parlamentben, miután Novák Előd jobbikos képviselő Tasnádi László III/II-es múltjáról kérdezte őt az azonnali kérdések órájában.

A miniszterelnök kifejtette: Tasnádi Lászlót a képviselők jelentős része régóta ismeri, 1990 után jelentős szakmai karriert futott be, kezdetben az Információs Hivatalnál, azután a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál, majd az APEH bűnügyi igazgatójaként. Tasnádi László 2010 óta a belügyminiszter kabinetfőnökeként több mint 70-szer képviselte a tárcát nyilvános bizottsági üléseken, munkáját közmegelégedéssel végezte, ezért kapott lehetőséget az előrelépésre. A kormányfő megjegyezte: az államtitkár munkáját sem a Jobbik, sem más párt nem támadta, nem kritizálta.

Felvetette: ha Tasnádi László jó volt APEH-osnak, rendvédelmisnek, információs hivatalban dolgozónak, vajon nem lehet-e jó államtitkárnak. Véleménye szerint lehet, ám ezt az álláspontját sokan kritizálták - a Fideszben is -, amit elfogad. "Föltéve, de nem megengedve, hogy ez hiba volt (...), hibát nem tudok egy másik hibával kijavítani, mert ilyenkor a hibákat nem kivonják egymásból, hanem összeadják" - fogalmazott Orbán Viktor, aki azt hangoztatta: még ha hibának is tűnik ez a döntés, vállalja a következményeit, és az államtitkár marad.

Az LMP a külföldön dolgozó magyarokról faggatta a kormányfőt

Az azonnali kérdések órájában az LMP-s Szél Bernadett arról beszélt a miniszterelnöknek, hogy sok százezer magyar állampolgár "menekült külföldre, mert Magyarországon nem tud egyről a kettőre jutni", majd azt kérdezte, mit akar lépni a kormány.

Válaszában Orbán Viktor azt mondta: az Európai Unió egy egységes munkaerőpiac, ahol az emberek szabadon mozoghatnak. Szerinte amit Szél Bernadett mond, abba a logikába vág, amit David Cameron brit miniszterelnök képvisel, aki "haza akarja toloncolni a magyarokat Londonból". "Ön valóban azoknak a miniszterelnököknek (...) a malmára akarja hajtani a vizet, akik ma azért dolgoznak (...), hogy megvonják a közép-európaiak munkavállalási lehetőségét a saját hazájukon kívül?" - tette fel a kérdést az LMP-s politikusnak.

Ezek az emberek vendégmunkások - folytatta a kormányfő -, akik a becslések szerint évi kétmilliárd eurót küldenek haza.

Ezeket az embereket nem kitoloncoltatni kell, hanem ki kell mellettük állni - mondta, hozzátéve, hogy ezek az emberek bármikor hazajöhetnek, "szívesen látjuk őket".