A 2016-os évben komoly eredményeket ért el az ország, ami elismerésre méltó - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a MKIK gazdasági évadnyitó konferenciáján. A magyar gazdaság, Magyarország helyzete még nem jó, de biztató. Nagyobb hibáktól nem szenved az ország, ám a helyzetünk elrontható. Amennyiben úgy folytatjuk, ahogy eddig, az már kevés lenne - ezért van szükség Matolcsy György szavaival versenyképességi fordulatra - fogalmazott a magyar kormányfő.

"Nagy dolgok" nélkül - mint például olimpia rendezése - Magyarország bennragad a közepesen fejlett gazdaságok csapdájában. Ilyen nagy dolog még szerinte Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása - nem véletlenül "támadják" ezeket a projekteket Brüsszelből. A kormány kitart a teljes foglalkoztatottság politikája mellett is. Fontos, hogy "nagyság" ne tűnjön el a kultúrából. Nagyság a kultúrában, a sportban, ezért is volt komoly - "bordatöréssel felérő" - csapás az olimpiarendezés kérdése - tette hozzá a miniszterelnök.

A devizakötvény-kibocsátással kapcsolatban elmondta: ő személy szerint azt pártolja, hogy a magyar adósság magyar kézben legyen. A 2009-es pénzügyi válság igazolta, hogy a nemzetközi bankok a hitelezést nem saját országukban, hanem nálunk kezdték csökkenteni. Ebből egyetlen következtetés vonható le: szükség van a magyar nemzeti kézben levő bankrendszerre - itt nem feltétlenül állami tulajdonról van szó. A magyar bankrendszer több mint fele 2014 után már magyar kézbe került.

Odacsapunk Ausztriának?

Továbbra is fenntartja a kormány a keleti nyitást a külkereskedelemben - a cél az, hogy a magyar export harmada az EU-n kívüli országokba menjen (jelenleg ez az arány 25 százalék - a szerk.).

A kialakult magyar adószint a társasági adónál számos nyugat-európai országban - példaként Ausztriát említette - tiltakozásokat váltott ki. Orbán elmondta ha emiatt egyes országok korlátozzák a magyar munkaerő foglalkoztatottságát, akkor a kabinet kész válaszlépésekre. A miniszterelnök arra utalt, hogy ez esetben a magyar kormány korlátozni fogja az érintett ország cégeinek magyarországi tőkebefektetéseit.

Nem az alapjövedelemre, igen Paks 2-re

Magyarország adottságai miatt teljességgel lehetetlen az állampolgári alapjövedelem bevezetése - ez a segélyalapú gazdaságba való visszacsúszást jelentené. A miniszterelnök szerint az alapjövedelem bevezetése egy kommunisztikus-szocialisztikus gondolat.

Az alacsony energiaár a versenyképesség alapja, ezért kulcskérdés az atomenergia és Paks 2. Ha versenyképesség gazdaságot akarunk, akkor olcsó energiára van szükségünk - ezt pedig a mai tudásunk szerint csak az atomerőművek biztosíthatják

- mondta Orbán.

A miniszterelnök újra hitet tett a kulturális etnikai homogenitás mellett - szerinte ez felértékeli az országot.

Ezt kell tenni

Miközben a gazdasági növekedést támogató politikát folytatunk, eközben fontos a Magyarország felértékelése a saját és világ szemében. Emiatt versenyképességi fordulatra szükség van, így 2020 után el lehet érni az évi ötszázalékos gazdasági növekedést. Ennek érdekében a fenyegetésektől meg kell védeni a növekedést - mert nem mindenki tapsol a sikereinknek. Brüsszel számunkra fontos hely, de meg kell tőle védenünk: önálló adópolitikára és munkahelyteremtő támogatási politikára van szükség -sorolta a politikus.

Meg kell védeni az országot a külső befolyásoktól és a hamis hírektől, ahogy ez történt a amerikai vagy a francia választások esetében. Küzdeni kell a migráció ellen és harcolni az olcsó energiáért - zárta szavait a miniszterelnök.