Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybanktörvény rendkívül érzékeny törvény, az európai közfelfogás szerint a jegybankot szinte szakrális függetlenség kell hogy övezze - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak adott szokásos péntek reggeli interjúban.

Amint arról beszámoltunk, a miniszterelnök arról is beszélt, hogy az IMF-fel folytatandó tárgyalások fontosak, de nem húsbavágóak, megállapodás nélkül is megáll a saját lábán Magyarország.

Minden olyan rezdülésnél, amiről úgy gondolják, hogy kormányzati ráhatásról van szó, megrándulnak az idegvégződések, egészen Brüsszelig - fogalmazott Orbán hozzátéve, hogy az ECB véleményezi a jegybanktörvényt, de nincs joga a beleszólásra. A brüsszeliek 15 javaslatot fogalmaztak meg, ebből a parlament vonatkozó bizottsága 13-at be is fogadott, a fennmaradó kettőnél ha kell egy jogi eljárás keretében ütköznek majd az álláspontok. Orbán úgy vélte, a jegybanktörvény tervezete - amelyről pénteken szavaz az Országgyűlés - megfelelően szolgálja a magyar gazdaságot, illetve javítja a kormány és a jegybank együttműködését.

A szavazásra váró, a kifogások nyomán módosított törvényjavaslat továbbra is tartalmazza egy harmadik monetáris tanácsi alelnök, illetve két új monetáris tanácstag kinevezésének lehetőségét, akiket "hat évre az Országgyűlés választ". A törvényjavaslat szerint "az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára".

Az ECB azt is szorgalmazta, hogy mivel a döntési jogkörök egy része az elnöktől a monetáris tanácsra száll, hasznos lenne az új rendszer felállásáig egy átmeneti időszakot biztosítani. A törvény tervezete azonban nem tartalmaz ilyet, és döntő része 2012. január 1-jén lép hatályba.