Még a rezsicsökkentésnél is nagyobb vitát vár Orbán Viktor miniszterelnök attól a már készülő törvényjavaslattól, amely a közműszolgáltatók nonprofit vállalkozása alakítását célozza - mondta a miniszterelnök. Orbán nem hisz a versenyben a közműszolgáltatásban, mivel csak egy gáz- vagy egy távfűtéscső megy be a lakásba - szerinte ezért ezek természetes monopóliumok. A törvényjavaslaton már öt éve dolgoznak, a munkát még ellenzékben kezdték el. A minta a dán távfűtési rendszer, ahol a magáncégek nonprofit módon szolgáltatnak.

A törvényt tavasszal akarja a parlament elé vinni a kormányfő - így azt akár még a választások előtt elfogadhatják. A Fidesz-frakcióban senki nem bízik a szocialistákban - ezért úgy lehet megvédeni az embereket a szocialistáktól, ha kétharmados lesz ez a törvény. Ugyanakkor nem szerencsés ilyen kérdéseket kétharmaddal szabályozni. Ezért erről még tart a vita - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint hat-hét komoly közműcég állami felvásárlásáról folynak jelenleg is tárgyalások. Közéjük tartozik a Főgáz. A jó példa a pécsi vízművek visszavásárlása - tette hozzá. A kormányfő szavai szerint ha megmarad a Fidesz társadalmi támogatottsága, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon.

Orbán elmondta, hogy a rezsicsökkentés jegyében az állami erdőgazdaságok a piaci ár alatt kínálnak majd szociális tűzifát az arra rászorulóknak. A kormányfő szociális szénprogramot is akar, ennek érdekében akár újabb bányák megnyitását is elképzelhetőnek tartja. Folyik a vita erről a kormányban, de készülünk egy váratlan tettre ezen a területen is - mondta.

A miniszterelnök úgy véli, hogy bár a rezsiharc romantikus kifejezésnek tűnhet az emberek számára, de nem az. Ő "brutális"  tárgyalásokon szokott részt venni, amelyeken bizony kemény harc folyik az érdekeltekkel az árak csökkentése érdekében. Orbán Viktor nem tartja elkerülhetőnek azt a csatát sem, amelynek célja a gazdasági szereplők rezsijének csökkentése.

"Az engem nem hat meg, hogy ők azt állítják, a lakossági üzletágon nincsen profitjuk, miközben a magyar energiapiacon jelentős profitot tesznek zsebre. Akkor méltóztassanak alkalmazkodni a saját működésükben úgy, hogy a lakosságnak olcsóbb legyen az energia" - fogalmazott, feltéve a kérdést - a magas magyar rezsiárakra utalva -, hogy "miért csak a magyarok járnak megint pórul"?