Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2013. április 5., péntek 7:52   NAPI, MTI

Orbán kétkedik a brüsszeli döntésben - folytatódik az eljárás?

A túlzott deficit eljárás alól – ha az az EU a tények alapján dönt akkor – ki kellene kerülnie Magyarországnak - mondta a miniszterelnök.

Ha valami rossz, azt érdemes megjavítani, az pedig világossá vált az elmúlt években, hogy a jegybank rosszul működött, nem tudott semmit hozzátenni magyar gazdaságpolitikához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. Más országok jegybankjai tudtak segíteni országuk polgárain, az MNB nem - ezen változtatott most a jegybank - így kommentálta a MNB tegnapi bejelentett hitelprogramját a miniszterelnök. A program visszafogottságáról Orbán annyit mondott, hogy "sokan kétségbe vonják, de tudunk késsel, villával enni."

Orbán szerint meg kell próbálni pénzt adni azon vállalkozásoknak, akinek vannak jó üzleti tervei - ez történik most. Jelenleg tíz százalékos hitel alatt egy jól menő cég nem kap banki hitelt, holott legális üzleti szférában Magyarországon ezt a hitelkamatot szinte nem lehet kitermelni. Ha viszont két százalékos hitellel sem tud vállalkozni egy cég, akkor feltehetőleg a vállalkozónál van baj - tette hozzá.

A tavalyi két százalékos államháztartási hiányról szólva Orbán úgy vélekedett, hogy az is sok. Akkor jó egy költségvetés, ha nincs hiánya. Magyarország jobban teljesít, hisz sikerült szavahihetőségünket visszanyerve, komoly, fegyelmezett pénzügyi gazdálkodást folytatni, de még ez is kevés - mondta a miniszterelnök.

A túlzott deficit eljárás alól - ha az az EU a tények alapján dönt akkor - ki kellene kerülnie Magyarországnak az idén,de "nem bízhatunk ebben".  Az ellenfeleink - különösen bankadó miatt - mérgesek ránk, s a nemzetközi szervezetek szemérmetlenül követelik a bankadó csökkentést. Majd meglátjuk, hogy ez a nézet Brüsszelt mennyire fertőzte meg - tette hozzá a miniszterelnök.

Ezért kell a gáztározó

A kormányfő az interjúban szólt az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról is, kifejtve: Magyarországnak körülbelül tízmilliárd köbméter gáz az éves fogyasztása, és "most az E.ON, illetve egy másik gáztározó megvásárlása eredményeképpen mintegy hétmilliárd köbméternyi gáz tározására alkalmasak vagyunk". Ez azt jelenti, hogy "akármi is történik a cső másik végén, ha van betározott gázunk, biztonságban vagyunk, tehát a kamrakulcs nálunk van" - mondta. Kérdésre válaszolva egyértelművé tette azt is, hogy a gázvásárlás és -szállítás az egy ügy, az atomerőmű-építés pedig egy másik ügy, "semmilyen program nincs összekapcsolva semmilyen másikkal".

A negyedik alkotmánymódosításból fakadó jogszabály-alkotási feladatokkal kapcsolatban közölte: a felsőoktatás kérdése - vagyis hogy a tervek szerint szerződés helyett nyilatkozatot írnának alá a jövőben a hallgatók - a következő héten esedékes kormányülésen kerül napirendre, de az biztos, hogy a kabinet elvi kérdésekben nem enged, "egyensúlyban kell tartanunk a magyar emberek közösségérdekeit és a diákok egyéni érdekeit".

Végül kitért a rezsicsökkentésre, és megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, "de az további küzdelmekkel jár", ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést.

ILLY kapszulás kávégépek irodákba, munkahelyekre! Havi 60 kapszulától ingyen géphasználat! INGYENES PRÓBAHÉT 20 ajándék kapszulával kötelezettség nélkül! Ajánlatunkért kattintson ide: IrodaiKave.hu
Hozzászólok
Klaci79, 2013. április 6., szombat 12:15

@Blama: sokat nem is várok tőle...de a remény hal...

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Blama, 2013. április 6., szombat 12:09

@Klaci79: Ez nagyon ésszerűnek hangzik, tehát az ésszerűséget a törzsi gondolkodással felcserélők számára nem ésszerű.

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Klaci79, 2013. április 6., szombat 11:53

@H2so4: Üdvözlet! Azon sosem gondolkodott még, hogy ha nem szeretnek minket, az miért van? Bár én kétlem, hogy bármiféle szeret-nem szeret kapcsolat lenne ez. Nem lehet, hogy valami köze van ahhoz, hogy belépésünk előtt egy hosszú folyamatot játszottunk végig, ahol különböző fejezeteket tárgyaltak meg velünk és adták tudtunkra, hogy mit várnak el, ha be akarunk lépni. Mi be akartunk Fidesz és Mszp kéz a kézben. Megígértük, hogy betartjuk a játékszabályokat, mind gazdasági, politikai és minden egyéb kérdésben is. Sajnos gazdasági kérdésekben minden játékszabályt már 2006 óta nem tudunk betartani, sőt tán 2004 óta ezt el kell ismerni. Azonban egy csomó egyéb általunk már korábban elfogadott szabályt csak 2010 után kezdtünk el nem betartani és most lehet azt gondolja az EU, hogy minek kellettek nekünk ezek a magyarok, ha alapvetően másképp cselekednek, mint ahogy az EU-ban ez szokás. Mi persze azt mondjuk erre, majd ők is utánoznak minket, mert mi vagyunk az elsők a legjobbak. Majd ha ez így lesz úgy soha napján, akkor majd számon kérhetjük őket, hogy miért nem "szerettek" minket.

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Blama, 2013. április 6., szombat 11:45

@H2so4: Most mondja meg!

Hát ezek semmit sme akarnak elismerni ott?
Nálunk a legmagasabb a...
Nálunk a legalacsonyabb a...
Nálunk bővül legjobban a,,,

Dw ezeknek ( kettős mérce!kettős mérce! ) semmi sem jó.

Most nemhogy romhalmaz van, hanem Földi Paradicsom!

De ezek ezt nem akarják látni!

Kénsavat Brüsszelbe!

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
H2so4, 2013. április 6., szombat 10:48

Helló mindenki!
Sajnos Magyarországot nem szeretik odafent Brüsszelben, pedig érdekes módon 2% körül teljesítettük a deficitet. Mindenféle előrejelzések ellenére is! Ha ezt nem veszik figyelembe, akkor minek tartsunk be olyan általuk kitalált törvényeket, amiket maguk sem tartanak be?! Mindenhol elismerik ezeket az erőfeszítéseket, de továbbra is akadályokat tesznek elénk...hihetetlen egy bagázs... Arról nem is szólva, hogy egy romhalmazt vett át a Fidesz!
Gratulálok eddigi munkájukhoz!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 39 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55
hirdetés

Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Újabb fontos lépést tett Brüsszel

Az Európai Bizottság az euróövezet egészére kiterjesztené a betétbiztosítási rendszert.

Jó hírt kaptak a dohányosok!

A dohányboltellátó újabb nagykereskedővel írt alá.

Fontos adat érkezett Amerikából

Nagyot módosítottak felfelé a GDP-adaton.

Tovább dagad a dízelbotrány

Az Audi további 85 ezer autójával kapcsolatban ismerte el, hogy manipulálták a kedvezőbb kibocsátási...

Nem működik az EU csodafegyvere

Hatástalannak tűnik az európai keretrendszer.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .