Az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis kárunkra válna - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a kormány két évét értékelő, Századvég által szervezett konferencián.

A kormányfő szerint ehhez egy "bonyolult taktikai akciósorra" van szükség: "a saját utunkat kell járni", és ellen kell állni azoknak a nyomásoknak, amelyek a magyaroknak hátrányos intézkedéseket akarnak bevezetni az országban. Példaként említette az ingatlanadó bevezetésére tett javaslatot. Hangsúlyozta azonban, hogy a diplomácia "táncrendje" miatt az elutasítást úgy kell előadni, "mintha barátkozni szeretnénk".

Sikeres volt az elmúlt két év

A miniszterelnök szerint sikeres két évet tudhatunk magunk mögött, mert Magyarország képes volt arra, hogy stabilizálódjon, hogy "a lovakat visszarántsa a szakadék széléről". A stabilizációt úgy végezte el a kabinet, hogy közben ellentmondott egy "európai csábításnak", amely "a demokráciafeladás felé sodort volna bennünket" - mondta Orbán Viktor.

Ez az európai csábítás szerinte abban állt, hogy Európa sok, válságba sodródott államot arra ösztökélt: lássa be, a stabilizálás a demokratikusan megválasztott vezetőkkel nem lehetséges, ezért technokrata vezetőket próbáltak országok élére állítani.
A kormányfő az elmúlt két év eredményei között említette, hogy az államháztartás stabil lábakon áll, valamint azt is, hogy új alkotmány született.

A magyar győztes nemzet! - a kormányzás is ezt vallja

Orbán Viktor szerint az elmúlt ezer év azt bizonyítja, hogy a magyar nemzet győztes nemzet, Magyarország győztes ország, és "az elmúlt két év kormányzása ennek a ténynek a nyílt bevallására épült".

Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a magyarokat körülvevő népek történelméből sokkal logikusabban következett volna "a felszívódás, a beolvadás, a német vagy szláv világban való feloldódás" az ezer év során. A magyarok létezése azonban bizonyítéka annak, hogy ez egy győztes nemzet. Orbán hangsúlyozta: éppen ezért szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a "csak a mát éljük túl logikával", a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel, és azzal a politikával, hogy "tanuljunk meg inkább kicsik lenni".

Csökkenteni kell a tb-járulékokat

A méltányos közteherviselés és a fegyelmezett pénzügyi gazdálkodás fenntartása, megállapodás a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel - úgy, hogy közben Magyarország a pénzpiacokon marad -, és nyitás a keleti pénzpiacok felé is - ezek a válság utáni időszakra felkészülés lépései a miniszterelnök szerint.

Orbán azt is elmondta: nem szabad visszarettenni - a kritikák ellenére sem - a családi és az arányos adórendszer kombinálásától. A szükséges minimálbér-emeléssel párhuzamosan pedig csökkenteni kell a tb-járulékokat.

Az előttünk álló két évben befejezzük azt a munkát, hogy a jóléti állam helyett munkaalapú állam alakuljon ki - közölte a kormányfő, aki szavai végén felsorolta a versenyelőnyhöz szerinte szükséges lépéseket: a költségvetést "pozitívba kell fordítani", 50 százalék alá kell csökkenteni az államadósság szintjét, újra kell iparosítani az országot, meg kell teremteni az ország energiafüggetlenségét, fejleszteni kell az atomenergia-termelést, célként kell meghatározni a teljes foglalkoztatottságot, meg kell fordítani a demográfiai trendet, és "haza kell hívni a tehetségeinket".