A forint 10,8 százalékkal gyengült az euróval szemben azóta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke lett 2010-ben. Ezzel minden kelet-közép-európai valutánál gyengébben teljesített, kivéve az orosz rubelt és az ukrán hrivnyát - idézte a Bloomberg saját adatait az Orbán Viktorral készített interjújában.

A tízéves forintkötvények hozama 3,53 százalék volt a múlt hét végén, köszönhetően a nagy jegybankok monetáris enyhítésének, amely keresletet teremt a feltörekvő országok nagyobb hasznot ígérő befektetési lehetőségei iránt. Ezzel vezetik fel a magyar kormányfő ígéretét, miszerint csökkentik a bankadót, illetve hogy folytatni akarják a deviza-államdósság kiváltását forinttartozással, amivel mérsékelhetik az ország sérülékenységét és növelhetik a monetáris politika mozgásterét.

Szerencsések és pechesek

Orbán elmondja, hogy kormánya kivezette az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, majd a 2012-es recesszió után a Mercedes és az Audi felpörgő termelésének köszönhetően beindult a gazdasági növekedés. Az autógyártók az uniós előírásoknak megfelelő maximális támogatást kapják.

Mások nem ilyen szerencsések - emlékeztet a Bloomberg a kötelező magánnyugdíjpénztárak 12 milliárd dolláros vagyonának államosítására, az ágazati különadókra, továbbá a megemelt reklámadóra. Ez is kimaradt az MTI híréből, akárcsak az MNB statisztikája, amely szerint a közvetlen külföldi tőkebeáramlás közel háromnegyedével csökkent 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Másként látja

A bejövő pénz legfőbb forrása ráadásul a külföldi bankok leányaiknak adott veszteségpótló tőkejuttatása volt. Idén júniusig 722 millió dollár hagyta el Magyarországot, kivéve a harmadik országokba irányuló tőkét és az eszközállományok átalakítását. Orbán azonban másként látja a helyzetet, mint az MNB - írja a Bloomberg

A közvetlen tőkebefektetések dinamikájára kell figyelnünk, és az minden évben javul. Senkit sem akarunk kiszorítani, az ágazati adókat azért vezettük be, hogy több jövedelmünk legyen, nem azért, hogy kevesebb - fejtegette a magyar kormányfő.

A kevesebb több

Hiányzik a magyar változatból az a rész is, amelyre Orbán Viktor arról beszél, hogy a közmunka keretében több mint kétszer annyit keresnek az emberek, mint amennyi szociális juttatást korábban kaptak. Ezt megelőzően a Bloomberg arról ír, hogy nem mindenki látja hasznát a feltámadt gazdasági növekedésnek.

Idézik azt a statisztikai adatot, amely szerint míg 2008-ban a mély szegénységben élők aránya 18-18 százalék volt Lengyelországban és Magyarországon, addig az előbbi országban 2013-ra 12 százalékra csökkent, míg Magyarországon 27 százalékra nőtt ez az arány. Orbán szerint a nemzetközi szegénységi statisztikák félrevezetőek lehetnek, mert nem tartalmazzák az olyan természetbeni juttatásokat, mint amilyenek az ingyen tankönyvek és az iskolai étkeztetés.