Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő tudatta azt is, bízik abban, hogy a megállapodás fő pontjairól Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán sikerül megállapodni. A miniszterelnök mások mellett az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal (képünkön) is találkozott Brüsszelben.

"Mindenki szeretné tudni, hogy mi lesz. Mondtam nekik, hogy én is" - fogalmazott a Putyin-látogatással összefüggésben a kormányfő, aki kiemelte: nem sokkal az orosz elnökkel tartandó találkozója előtt Angela Merkel német kancellár is Magyarországra látogat, és az eddigi tapasztalatokat vele áttekintve tud majd utána leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal.

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban Orbán tudatta, Magyarország világossá fogja tenni, hogy fontosnak tartja a nemzetközi jog tiszteletben tartását, de nem akar a gazdasági kapcsolatoknak és a magyar gazdaságnak ártó helyzetet. A kormányfő úgy vélte, hogy Magyarország ésszerű megoldásra törekszik, értelmes kiutat keres a jelenlegi helyzetből.

Csak ötletek maradtak

Orbán a Déli Áramlat földgázvezeték kiépítésének meghiúsulásáról is szólt, arra az álláspontra helyezkedve, hogy az nem oldott volna meg minden problémát, de egyet biztosan, hogy ne csak Ukrajnán keresztül érkezzen orosz gáz Magyarországra. "De ez már nincs, a problémák pedig itt maradtak, és helyette csak ötletek vannak" - mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért, hogy miután az Európai Unió 28 tagállamból áll, az orosz kérdésben szinte "ahány ország, annyi álláspont", mert minden tagállamnak más a helyzete. Orbán egyúttal úgy vélte, hogy a kommunista korszakból származó örökség lehet, hogy a külkapcsolatokra sokan úgy tekintenek, hogy valaki más majd megmondja Magyarországnak, hogy mit kell tennie.

Magyarországnak nincs főnöke

"Húsz éve dolgozom azon, hogy mindenkinek elmondjam, újra és újra nyugodtan, hogy mi, amikor beléptünk az Európai Unióba, akkor szövetségeseket választottunk, és nem főnököt" - hangoztatta a kormányfő, majd hozzátette: Magyarországnak nincs főnöke.

A miniszterelnök brüsszeli útja afféle bemutatkozó, udvariassági látogatás is volt egyben, mert mind Junckerrel, mind Tuskkal most folytatott először kétoldalú megbeszélést Brüsszelben, mióta a volt luxemburgi és az egykori lengyel miniszterelnök hivatalba lépett uniós vezetőként. Orbán Viktor elmondta, egyenes és őszinte kapcsolatokra törekszik mindenkivel. "Nem szeretem a sumákolós külpolitikát" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint érdemes rögtön az elején tisztázni, ha nem egyeznek az álláspontok, mert ez rövid távon konfliktusokhoz vezethet ugyan, de hosszabb távon bizalmat teremt.

Értsék meg!

Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában - jelentette ki Orbán. "Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését" - hangsúlyozta a kormányfő. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bevándorlás kérdéskörének mai európai szabályozása nem ésszerű.

"Kértük, értsék meg, Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni" - tette hozzá. Szerinte ez legitim és helyes törekvés Magyarország részéről, és könnyen érthető is, hiszen "senki nem akar bevándorlók célpontja lenni Európában".

Orbán úgy véli: azért kellenek "a mainál értelmesebb szabályok", mert a Balkán felől a "megélhetési bevándorlók" útvonala Magyarországon keresztül vezet, "és ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen". Ha ugyanis - folytatta - Magyarország nem tudja ezt a kérdést jól kezelni, akkor ezek a "megélhetési bevándorlók" előbb-utóbb megérkeznek a Magyarországtól nyugatra található európai országokba is.

"Azt javasoltam, hogy amint lehet, széles és mély megbeszélés keretében tegyünk kísérletet arra, hogy egy új európai bevándorláspolitikát alkossunk" - mondta a kormányfő. Szerinte "erre a fogadókészség jelentős", és a következő európai uniós csúcson nem csupán megtárgyalhatják ezt a kérdést, hanem eredményeket is érhetnek majd el.

Orbán az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökén kívül a Fideszt is a soraiban tudó európai pártcsalád, az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is találkozott. Orbán az összes megbeszélést úgy jellemezte, hogy az "baráti és eredményes volt". "Minden vitás ügyet elő tudtunk venni, és a nagy részüket meg is tudtuk oldani" - fogalmazott.