A miniszterelnök a rendőrség új közigazgatási adatfeldolgozó központjának átadásán hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett és meg kell köszönni, "hogy betársultak, és elfogadták az ajánlatunkat", hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

A közel 1,8 milliárd forintos hazai forrásból megépült fejlesztéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, a beruházás 291 meghirdetett álláshelyére 947-en jelentkeztek. Ebből 472-en feleltek meg, amit beszédében jót aránynak nevezett a miniszterelnök, a felvett emberek közül 235-en regisztrált munkanélküliként jutottak álláshoz. Ez ismét azt bizonyítja, hogy az embereknek megvan a felkészültségük és dolgozni akarnak, vagyis segély helyett munkából szeretnének megélni - tette hozzá a kormányfő.

Szavai szerint ez jó példa lehet majd arra, hogy a közmunkából az emberek át tudnak lépni a közmunka utáni világába, ahol már teljes munkakörben, teljes fizetéssel, a közmunkánál nagyobb perspektívát nyújtó jövedelem reményében végezhetik munkájukat. Abban mindenki egyetért - folytatta - , hogy a közmunkához kapcsolódó értékítéletünknek fontos mutatója, hogy azok az emberek, akik segély helyett munkából élnek, utána milyen ütemben és milyen arányban tudnak továbbmenni akár a piacon, az állami alkalmazásban végzett teljes értékű munka irányába.

Itt azt látjuk, hogy a közmunkából többen sikeresen léptek át - tette hozzá. A kormányfő szerint vissza kell utasítani azokat a véleményeket, amelyek le akarják minősíteni a közmunkát, illetve a közmunkásokat.

Aki a munkát leminősíti, az magát az embert is leminősíti, ezért a közmunkások méltósága mellett ki kell állnunk - rögzítette Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzáfűzte, amennyiben a jelenlegi kormány ismét megkapja a bizalmat áprilisban a választópolgároktól, akkor Magyarországon minden egyes segélyből élő és dolgozni akaró ember lehetőséget kap a munkára, amire az állam, a gazdaság, vagy a közmunkarendszer kínál lehetőséget.

A miniszterelnök beszédében felidézte, az új közigazgatási adatfeldolgozó központ létrehozásáról a 2013 januárjában megtartott vásárosnaményi ülésen döntött a kormány. A költségvetési pénzből létrehozott beruházás kapcsán ugyanakkor kifejtette, logikus lett volna a már meglévő szombathelyi központ bővítése, de igazságosabb, ha ebből a szempontból az országot keleti és nyugati országrészre osztják.

"Szép verseny ez" - fogalmazott a kormányfő utalva arra, hogy a remények szerint a vásárosnaményi központ is tud majd olyan hatékony munkát végezni, mint a Vas megyében lévő.

Az eseményen felszólaló Papp Károly országos rendőrkapitány arról is beszélt, a rendőrség a közlekedési szabályok szigorú betartását megkövetelő objektív felelősségének bevezetésének segítségével jelentős eredményeket ért el a személyi sérüléses balesetek, ezen belül pedig a halálos közúti balesetek számának csökkentése terén. Ennek elismeréseképpen az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács 2012-ben Magyarországnak ítélte oda a közúti közlekedési balesetben elhunytak számának csökkentésében legjobb eredményeket elérő államnak járó díjat.

A csökkenő tendencia hosszú távú fenntarthatósága érdekében a rendőrségnek növelnie kell a lehetőségeit a forgalom biztonságosabbá tétele, a szabálykövető magatartás betartatása és ellenőrzése terén is. A kiemelten súlyos közlekedési jogsértések esetében lehetőség nyílt az érintett jármű adatainak lekérdezésére, a külföldi autósok által meg nem fizetett bírságok behajtására, ezt a munkát eddig az országban egyedüliként a szombathelyi közigazgatási hatósági szolgálat végzett - közölte Papp Károly.

Hozzátette, a csaknem 5 ezer négyzetméteres vásárosnaményi központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szervezetén belül február elejétől működik. A dunántúli megyék és a főváros a szombathelyi, míg a Dunától keletre fekvő megyék és Pest megye a vásárosnaményi hatóság illetékességi területéhez tartozik majd.

Orbán Viktor a főkapitányi beszámoló kapcsán elmondta, tavaly a korábbi évekhez képest csökkent a halálos közlekedési balesetek száma Magyarországon, 2010-ben 740-en haltak meg az utakon, 2013-ban már csak 588-an. Ez is sok, de mégis kevesebb, mint három évvel ezelőtt, a tendencia azonban biztató - mondta a miniszterelnök.