Orbán Viktor a naptárából látja a gazdasági növekedést: ebből tudja, hogy a következő hónapokba milyen alapkőletételek, beruházások lesznek - ezek alapján is biztatóak az idei növekedési kilátások. A miniszterelnök szerint 2020 után 5 százalékra emelkedhet a növekedés üteme.

A bővülés motorja az adócsökkentés, ami eddig sikertörténet. Az adócsökkentés továbbra is kulcskérdés, ennek jegyében mérséklődött néhány alapvető élelmiszer áfája 27 százalékos normál kulcsról. Újabb konkrét adócsökkentésekről nem beszélt Orbán, mert  az alapvetően egy irányt jelent. Majd meglátjuk milyen konkrét lépésekre van lehetőség - tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, hogy nem tettek le a személyi jövedelemadó további csökkentésről.

A miniszterelnök elmondta, hogy a sikeres gazdaságpolitikát Matolcsy György indította el, és Varga Mihály hajtotta végre, de fontos megemlíteni, még Parragh Lászlót, az Magyar Kereskedelmi Iparkamar elnökét.

A készülő demográfiai, családtámogatási programról tárgyalt a kormány. Lázár azt ígérte, hogy a részletekről majd Orbán Viktor tesz bejelentéseket, de a miniszterelnök szerint majd erre később kerülhet sor.

Természetesen szóba került az Európai Parlament döntése is, amely vizsgálatot kezdeményez demokrácia magyarországi helyzetéről, ennek kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy szerinte elhibázott politika lenyomata az Európai Parlament határozata, úgy véli, hogy valójában egy "Soros-jelentésről" van szó.

A kormányfő szerint a támadások mögött a migráció áll, létezik ugyanis egy olyan európai érdekközösség, amelynek célja évi több százezer idegen behozatala Európába. Ennek a gondolatnak az "atyamestere", részben finanszírozója, szervezője Soros György - tette hozzá, úgy fogalmazva: a "Soros-féle csapatok" Brüsszelben elszántak.

Orbán Viktor lehangolónak nevezte, hogy a nemzetállamok nem kapják meg a tiszteletet az európai intézményekben dolgozóktól - írja az MTI.