Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit baloldali Guardian, illetve a politikai elfogultságtól tartózkodó Finacial Times (FT) üzleti lap és Reuters hírügynökség kiemeli Orbán Viktor bejelentéséből, hogy a magyar miniszterelnök szerint a bevándorlási kvótákról hozott EU-döntés, amely nélkülözi az európai választók jóváhagyását, hatalmi visszaélés.

Sem Brüsszelnek, sem bármilyen más európai testületnek nincs joga átszabni Európa kulturális és vallási identitását - folytatja a Guardian és az FT. Az utóbbi ezt követően kiemeli a kormányfőnek azt a megjegyzését, amelyben a többi európai politikust is a magyar kormány példájának követésére biztatja ebben a kérdésben.

Jöjjön, aminek jönnie kell!

A Reuters is jelzi, hogy ilyen népszavazásra még nem volt példa Európában. A magyar miniszterelnök tisztában van azzal, hogy a referendumnak szélesebb európai következményei lehetnek, különösen, ha a szavazók úgy döntenek, hogy nem akarják a kvótát nemzeti parlamentjük beleegyezése nélkül. Ez azonban másodlagos kérdés volt a budapesti vezetés számára.

Az FT emlékeztet arra, hogy a népszavazást azt követően írják ki, hogy Magyarországon tavaly közpénzből finanszírozott, több millió eurós nyilvános pr-kampányt folyt a bevándorlási kvóták ellen.

Az egyik hivatalos kormányzati weboldal arra figyelmezteti a magyarokat, hogy a migráció miatt Nyugat-Európában - olyan városokban, mint Párizs és London - százával jöttek létre olyan területek, amelyeket a helyi lakosoknak célszerű elkerülniük.

A Jobbik ötlete?

Orbán a bevándorlással szembeni ellenállását tette a harmadik miniszterelnöki ciklusa kulcskérdésévé - folytatja az üzleti lap. Ezzel megfékezte pártjának bő egy évvel ezelőtti népszerűségvesztését. Mondván, hogy bevándorlás terrorizmushoz és erőszakhoz vezet, úgy állítja be magát, mint aki megvédi a iszlám migráció miatt veszélybe került magyarokat.

A radikális jobboldali Jobbik vetette fel először a népszavazás lehetőségét a migráció ügyében tavaly - emlékeztet az FT. Ez a párt Orbán Fideszének legnagyobb hazai ellenfele.

Napirenden tartani

A Reuters megszólaltatta Krekó Pértert, a Political Capital tanácsadó cég elemzőjét, aki szerint Orbán Viktor addig nyerő helyzetben marad a magyar politikában, amíg a bevándorlás ügyéről beszél. Ez ugyanis lehetővé teszi számára, hogy a nemzet védelmezőjének szerepében lépjen fel.

Az az érdeke, hogy ezt az ügyet napirenden tartsa a 2018-as választásokig - tette hozzá a szakértő. A most bejelentett népszavazás elfedheti az oktatás és az egészségügy gondjait.

Emellett egyfajta elővágás arra az esetre, ha az Európai Bíróság visszautasítaná a magyar kormány keresetét, amelyet azért nyújtott be, mert álláspontja szerint a minden uniós tagállamra kötelező bevándorlási kvóták előírása ellenkezik az uniós joggal.