Jegybank függetlensége érdekében csak olyan szakembert kérhetek fel az MNB elnökének, aki a rendelkezik kormányzati tapasztalattal. Így választottam anno Járai Zsigmondot, 12 évvel ezelőtt. Azért fontos, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkezzen a mindenkori jegybankelnök, hogy a jegybanki döntéseket el tudja helyezni a gazdaságpolitikai döntésekben. Az elmúlt években egyetlen pénzügyminiszterünk volt, aki képes volt csökkenteni az államadósság mértékét. A teljesítmény és  tények egyetlen ember felé mutattak - ez Matolcsy György - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Matolcsyt ma 14 órakor hallgatja meg az Országgyűlés gazdasági bizottság, ezt követően nevezheti ki Áder János köztársasági elnök. A kinevezés után Matolcsy hétfőn veheti át a stafétabotot Simor András leköszönő MNB-elnöktől. Matolcsy jelölése az elmúlt hetek fényében már nem meglepetés, bár hónapokkal ezelőtt egy ilyen bejelentés komoly piaci turbulenciát okozott.

Varga követi Matolcsyt

A következő nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály lesz, aki korábban már volt pénzügyminiszter - mondta a miniszterelnök. A mostani váltás hasonló, mint amikor Járai Zsigmond az MNB-be távozott, hisz akkor is Varga volt a beugró miniszter.
Varga a gazdasági miniszterség mellett ellátja korábbi feladatait, az az szerep "annyira elvékonyodott", hogy belefér a munkájába - mondta Orbán Viktor.

Varga 2001-2002 között volt pénzügyminiszter, akkori miniszterségének egyik sajátossága volt, hogy egyetlen költségvetést nem nyújtott be a parlamentnek, ugyanis a 2001-2002-es kétéves  költségvetés még Járai Zsigmond vitte a parlament elé. Varga mostani jelölését a piacok megnyugtathatónak találják, ugyanis az új miniszter kevésbé hajlamos, vagy inkább elutasító a unortodox lépésekkel szemben.

 

Matolcsy pályafutása

Matolcsy György 1955. július 18-án született Budapesten. A budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipari karán kapott diplomát 1977-ben, majd az Ipargazdasági és Iparszervezési Intézetben helyezkedett el. 1978-ban a Pénzügyminisztériumba került, ahol először a magyar szénhidrogénipar finanszírozásával foglalkozott, majd a gazdasági reform előkészítő munkáiban vett részt. 1985-től a Pénzügykutatási Intézetben a tulajdonreform lehetőségeit kutatta. 1986-ban, az Intézet felszámolása után a Pénzügykutató Rt.-ben dolgozott részben kutatóként, részben tanácsadóként, a nagy visszhangot keltett Fordulat és Reform című tanulmány egyik szerzője volt. 1989 végén a Magyar Demokrata Fórum elnökének felkérésére bekapcsolódott egy későbbi kormányprogram kidolgozásába.

1990 májusában Antall József miniszterelnök személyes gazdasági tanácsadójává nevezte ki, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, egyben a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a Gazdasági Kabinet titkára lett. 1990 decemberében lemondott államtitkári tisztségéről.

1991. januártól a Privatizációs Kutatóintézet ügyvezető igazgatói tisztségét töltötte be. 1991 októberétől három éven át a magyar kormány képviselőjeként a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsában dolgozott, 1994-ben a bank igazgatója volt. 1995-ben a Privatizációs Kutatóintézet, majd az ebből alakult Növekedési Intézet igazgatója lett.

A Fidesz gazdasági szakértőjeként 1998-ban ő készítette a párt gazdasági programját, 1998 végétől Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének tagja volt.

Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002-ben gazdasági miniszterként dolgozott.

2003-2007 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. 2003-tól a Fidesz tagja. 2006 óta Bács-Kiskun megyei területi listán országgyűlési képviselő, 2006-2010 között részt vett a gazdasági és informatikai bizottság munkájában.

2010. május 29-től a második Orbán-kormányban a nemzetgazdasági miniszteri tisztséget töltötte be.

1981-ben írta doktori disszertációját a holding forma magyarországi alkalmazásának lehetőségeiről, az 1980-as évektől rendszeresen publikál és több könyvet is írt.