A lap információi szerint a Költségvetési Tanácshozhoz eljuttatott költségvetési dokumentum ugyanazokat a számokat és érveket hozza fel a jövő évi költségvetés módosításai mellé, mint másfél hónappal ezelőtt. Ezek szerint 150 milliárd forintra számít az IMF-megállapodás nyomán bekövetkező kamatkiadás-csökkenésből, 120 milliárd forintra az MNB-től tranzakciós illetékbevételből és közben 160 milliárdnyi plusz adóbevételre az adóhatékonyság növeléséből, viszont ezt nem támasztotta alá új intézkedésekkel.

Orbán szeptember végéig le szeretné zárni a 2013-as költségvetés elfogadását, a költségvetés újabb tárgyalására tehát mindössze két hét maradna. Mivel az NGM ragaszkodik a korábbi számokhoz, előfordulhat, hogy nem folytatódnak a hivatalos tárgyalások.

A tárgyalások folytatásának az sem segít, hogy a kormány nem reagál arra a levélre, amelyet az EU/IMF-páros hagyott itt a magyar félnek a júliusi látogatásuk után. Ebben felsorolják elvárásaikat, így a jegybank megadóztatásának visszavonását, valamint a makropálya újragondolását.

Hogy mikor ülhetünk le újra a delegációval, azt Népszabadság információi szerint egyelőre a kormány sem tudja, Orbán Viktor ugyanis több kérdésben hajthatatlan. Egyrészt nem képezne magasabb tartalékot a kölstégvetésben, kiáll a munkahelyvédelmi akcióterv mellett, az MNB megadóztatásának kérdésében az Európai Bizottság véleményét tekinti perdöntőnek és elutasít minden, a nyugdíjak csökkentését célzó javaslatot. A lap szerint a miniszterelnök elveti az IMF adózással kapcsolatos javaslatait is, így a vállalkozások keményebb megadóztatását, az szja-rendszer módosítását és a családi adókedvezmény megszüntetését.