Mindenki látja, hogy a magyar gazdaság sokkal jobban teljesít, mint korábban, európai összevezetésben nagyon jól teljesítünk. Ennek ellenére meg kell várni a második negyedéves GDP adatokat, csak ezután lehet szó a 93 milliárdos zárolások esetleges felülvizsgálatáról - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint van mozgástér a költségvetésben, meg kell várni, hogy lezáruljon a Magyarországgal szembeni túlzott deficit eljárás (edp), ami jövő hétre várható - ezzel most nincs teendő, nekünk áll a zászló - mondta a miniszterelnök.

Már korábban is célzott a miniszterelnök, hogy ha jól alakul a gazdaság, akkor költségvetési lazítások jöhetnek: eddig a kormányfő ide sorolta a pedagógusok béremelését, de a kormány dolgozik egy demográfiai programon is, amelynek az lenne a célja - támogatásokkal, adókedvezményekkel -, hogy a fiatalok gyermekvállalási kedvét erősítse.

Nem lenne szükséges az Európai Bizottság által kért ötödik alkotmánymódosítás -  mondta Orbán. Az alkotmány érintett passzusai - egyebek mellett a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége - teljesen összhangban vannak az európai értékekkel és más európai országok gyakorlatával - mondta a kormányfő, aki szerint az Európai Unió visszaél hatalmával, olyasmiket kér Magyarországtól, amiket nem lehetne kérnie.

Azonban mivel Magyarország sok fronton vív harcot - például a méltányos közteherviselés és a rezsicsökkentés területén -, "engedményeket is kell időnként tenni" - fogalmazott Orbán Viktor. Jelezte egyúttal, hogy az alkotmánymódosítás kérdése a Fideszen belül nagy vitát váltott ki, mert a kormánypárton belül "nagyon sok rendíthetetlen, elkötelezett híve van a nemzeti szuverenitásnak".

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítménye volt a dunai árvíz elleni védekezés - mondta rekord árhullámról. Hangsúlyozta, az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani. A kormányfő szólt arról is, nem zárható ki, hogy Magyarország európai uniós forrásokat is megszerez majd a kárelhárítás költségeire.