Nem szabad módosítani a 2012-es költségvetés főszámait - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. A kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban újságíróknak azt mondta: a költségvetés esetleges módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kabinet, utána pedig a kormánypárti képviselőcsoport is.

"A főszámokat nem csak hogy nem kell, hanem nem is szabad módosítani. Van egy világos gazdaságfelerősítő, -megerősítő stratégiánk, ahhoz bizonyos államadóssági számok, költségvetési hiányszámok tartoznak. Tehát azokon nem akarunk változtatni, azokat tartani kell, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint, mint ahogy ez még az október eleji időkben látszott" - közölte a miniszterelnök.

Mint ismert a jövő évi költségvetés még mindig 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, miközben ezt a kormány is fél százalékra tervezi csökkenteni. Ez a büdzsében mintegy 100-150 milliárdos kiigazítást tenne szükségessé. Azzal, hogy a kormány nem kíván a fő számokhoz nyúlni - kizárja a költségvetés komolyabb átalakítását - viszont így az eredeti menetrend szerint vagyis már jövő hétfőn elfogadhatja a parlament a 2012-es költségvetést.

Orbán már tudja, de még nem mondja

Orbán Viktor igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy látják-e már, hol lehet a büdzsében a szükséges 100-200 milliárd forint. Kifejtette: vasárnap este Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel megtárgyalták a kérdést, van javaslatuk, amelyet a kormány szerdán tárgyal meg. Arra, hogy kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő intézkedések várhatók-e, azt mondta: erre a kormányülés után adnak majd választ.

"Ez egy ország. Egy ország életének vannak pillanatai, amelyek fontosak, vannak szabályai, amelyeket be kell tartani, vannak dolgok, amelyeknek meg kell történniük" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy költségvetés nélkül nem maradhat egy ország.

A költségvetési törvényjavaslat átalakítását pénteken Brüsszelben jelentette be a kormányfő, az m1-nek adott interjúban pedig azzal indokolta, hogy egyrészt az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, másrészt pedig, ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt - és úgy tűnik, ez lassan halad -, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára, ezért a 2012-es költségvetést más euró/forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak.

Orbán: a fiskális után jön a politikai unió az eurózónában

A britek nem támogatják a francia-német válságkezelési javaslatát , ezért 27 tagország körében nem kezelhetőek a fiskális együttműködés szabályai - ismertette az EU-csúcsról kiadott közös állásfoglalást Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben tartott napirend előtti felszólalásában. (Orbán nem említette, hogy Magyarország sem támogatta kezdetben a lépést.) Mivel a 27-ek között nincs egyezség, ezért a dolgok jelen állása szerint a 17 euróövezeti ország köt külön szerződést a fiskális együttműködésről. Orbán szerint az eurózóna tagállamai elszánták magukat arra, hogy létrehozzák a közös költségvetési, majd politikai uniót. Ezért a magyar parlamentnek el kell határoznia, hogy miként viszonyul ehhez az új unióhoz.

A kormány az elmúlt másfél évben megkezdte azon hibák kijavítását, amely a növekedést hátráltja és növelte az elmúlt nyolc évben az államadósságot. Az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint arra korábban bárki számított - mondta a miniszterelnök, aki ugyanazon paneleket hangoztatott beszédében, mint amit a hét végi televíziós interjúban mondott el. Orbán beszélt arról, hogy nem lesz közös eurókötvény kibocsátás, és az ECB valamint a jegybankok nem szállnak be az adósság finanszírozásban. Így a jövő év első fele viharos lesz Európában és idehaza is.

Orbán szerint helyes volt, hogy 2012-re eleve országvédelmi költségvetést készült. A növekedési előrejelzéseket csökkenteni kell és magasabb euróárfolyammal kell számolni annál a 268 forintnál, amivel a 2012-es költségvetésben számoltak. Emellett pénzügyi védőhálóra is szükség van - jelenleg erre nem tudunk jobbat, mint az IMF-megállapodás - mondta Orbán. A miniszterelnök elmondta, hogy emellett növekedés serkentésére is szükség van - ennek részletein Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter dolgozik - zárta szavait Orbán.

LMP: elbukott a szabadságharc

Az LMP szerint a miniszterelnöki leltárból kimaradt, hogy elbukott az államadósság elleni szabadságharc, megbukott a költségvetés és elbukott az a harc is, amit az egymillió munkahely tíz év alatti megteremtéséért indítottak. Schiffer András frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP-é, hanem a népé.

Az LMP-s politikus szerint szükség lenne arra, hogy a kormányfő nemzeti válságtanácsot hívjon össze, és valódi nemzeti minimumra törekedjen az IMF-fel folytatandó tárgyalások során. Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha magyarok jövőre kevesebb pénzért többet dolgoznak, hanem akkor, ha kiszámítható jogrend van - fűzte hozzá.

A kormány nem megfelelő gazdaságpolitikát folytat, ezen kell változtatni - mondta Mesterházy Attila, MSZP-frakcióvezetője. Orbánnak most jó lehetősége lett volna valóban újratervezni a gazdaságpolitikát. Mesterházy szerint Orbán nem az ország szuverenitását féltette, amikor nemet mondott, hanem ebben az esetben fel kellene hagynia a külön utas gazdaságpolitikáját. Sem Sarkozy, sem Merkel nem olyan politikus, aki az országa szuverenitását nem védené - tette hozzá Mesterházy.