Ez a mondat a beszélőt minősíti - reagált Orbán Viktor John McCain republikánus szenátor szavaira, amelyben republikánus szenátor a magyar miniszterelnököt neofasiszta diktátornak titulálta. Ezek a mondatok szélsőségesek, nekünk viszont nem kell semmilyen szélsőséges provokációra reagálni. Magyarország nemzeti függetlensége áll támadása alatt - én nem vagyok hajlandó arra, hogy egy idegen ország megbízásából legyek alkirály Magyarországon - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". Azt mondta: "nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek".

A miniszterelnök szerint bizonyos köröknek nem teszik az ország energia- és pénzügyi függetlensége, amely 2010 után alakult ki, ebből fakadnak azok a megnyilvánulások, amelyek megkérdőjelezik az ország függetlenségét. Idesorolhatóak az amerikai szenátor szavai is.

A NAV-korrupcióról és a kitiltási botrányról szólva Orbán kérdésre válaszolva elmondta, hogy új fejlemény az az amerikai vád, miszerint a NAV-vezetők közvetlenül lennének érintettek korrupciós cselekményben. Vida Ildikó, a NAV elnöke nagyon helyesen polgári pert indított - tette hozzá. Amennyiben viszont bebizonyosodna bárkiről, hogy korrupcióban vett részt, azt bezárják Magyarországon - állította Orbán.

Kell nekünk egy Déli Áramlat

A Déli Áramlat építésének felfüggesztéséről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy a rezsicsökkentés és a energetikai függetlenségünk "támadás alatt áll Brüsszelben." Mindent abból a szempontból kell szemlélni, hogy biztosítsuk Magyarország energiafüggetlenségét. A cél az, hogy legyen olyan gázvezeték, amely Magyarországra jön és elkerüli Ukrajnát.

A németek rendelkeznek az Északi Áramlattal, nekünk kell egy Déli Áramlat. Ugyanakkor "nekünk nem érdemes pitizni", "azt kell tennünk amit az oroszok mondtak" - vagyis nem érdemes a Déli Áramlat megépítéséért lobbizni. Az oroszok döntöttek, ehhez a helyzethez kell igazodni. Most az azeri gáz került a figyelem középpontjába, így nőhet a beszállítók versenye is - tette hozzá Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti stratégiai megállapodásra, amely lehetőségeket kínál Magyarországnak - most ennek "aprópénzre váltása" a feladat.

Nem olyan fontos a kétharmad

A veszprémi időközi választás tétjét firtató kérdésre hozzátette, szerinte a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. A legfontosabb kérdés szerinte, hogy lesz-e a veszprémieknek és a város környékén élőknek olyan parlamenti képviselőjük, aki el tud intézni nekik fontos ügyeket.

A Fidesz elnöksége már jóváhagyta a párt veszprémi országgyűlési képviselőjelöltjére vonatkozó személyi javaslatot - közölte Orbán, a nevet azonban egyelőre nem árulta el. Elmondta, Navracsics Tibort, Veszprém korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét kérték fel arra, tegyen javaslatot a fideszes jelölt személyére. Ő ezt megtette, a Fidesz elnöksége pedig jóváhagyta a jelöltet.

Arra a kérdésre, hogy Ovádi Péter lesz-e jelölt, Orbán Viktor nemmel válaszolt, azt azonban egyelőre nem árulta el, kit indítanak.