Készek vagyunk a gyors tárgyalásokra az IMF-fel - a legizgalmasabb az eleje lesz. Magyarország számára ugyanis rendelkezésre áll a finanszírozásához szükséges pénz - ezért nem kell hitel - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádióban. Azonban ha újabb európai pénzügyi válság törne ki - ami Magyarországot is érintené - erre az esetre kell a biztosíték. Nekünk csak biztonsági hálóra van szükség, míg az IMF szerint ténylegesen pénzre van szükség. Az IMF a mi barátunk - válaszolta egy kérdésre a miniszterelnök.

Brüsszel a konvergencia programot az ismertetés előtt már megkapta - sőt idehaza már megismerhették a brüsszeli szakértők. A konvergencia programot már hónapok óta "reszelgette" a kormány, így a vélemények ismeretében is lehet rajta menet közben alakítani. Orbán szerint mind a távközlési szolgáltatási adó, mind a sárgacsekk adó a multikat célozza.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást, és kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására - közölte Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője csütörtökön az MTI-vel az IMF hivatalos álláspontját. Ugyanakkor nem világos, hogy ez ehhez elegendő-e a már benyújtott jegybanktörvény módosítás. Orbán péntek reggel is megerősítette, hogy a kormány további módosításokat nem tervez a jegybanktörvényben.

A miniszterelnök úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal. Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit". Vannak céljaink, hogy miként lehet ezeket elérve más döntéseket hozni, "erről hajlandók vagyunk tárgyalni" - jegyezte meg.

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár mindenkire egységesen vonatkozzon; a bírók nyugdíjazása nem igazságszolgáltatási kérdés - jelentette ki. Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.