A miniszterelnök szerint mivel a magyar kormányzó pártok - a kereszténydemokraták és a Fidesz is - az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek - tette hozzá Orbán az MTI híre szerint.

A kormányfő szerint magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az EU-csúcson, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat.

A magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak - mondta a magyar kormányfő.

Véleménye szerint nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdésben és hagyománybéli értékeinek alapján is. E különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés. Nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, "de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz" - fogalmazott Orbán.