"Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz" - nyilatkozott hivatalában a kormányfő a nyomtatásban október 15-én megjelenő cikk szerzőjének, Christopher Caldwellnek, a magazin vezető szerkesztőjének, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt.

Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz - írta Caldwell. Szerinte azonban Orbán ennek ellenére "bajban van", mert a magyarországi értelmiség képviselői jó külföldi kapcsolataik révén befolyásolni tudják megítélését.

"Az európai történelem egyik fejezete lezárult. Nem vagyunk versenyképesek. Nem élhetünk úgy, mint korábban. Az európai élet mély átalakítására van szükség. Az egyetlen kérdés az, hogy mely kormányok erősek eléggé ahhoz és melyeknek van elegendő parlamenti többségük az átalakítás végrehajtatásához és melyeknek nincs" - idézte a miniszterelnököt a szerző, a vele szemben megfogalmazott külföldi bírálatokkal kapcsolatban.

Bár kevés olyan nyugati politikus van, aki jobban különbözne Barack Obama amerikai elnöktől, mint Orbán Viktor, kettejük helyzetében vannak hasonlóságok. "Mindketten az ellenzék jelképévé váltak, amikor a szavazók a megvetés üzenetét kívánták eljuttatni ahhoz a párthoz, amelytől felfordult a gyomruk" - írta a szerző, aki szerint a választók a hatalmon lévők elutasításával túllőttek a célon, és olyan kormányzatot hoztak létre, amely fölött nincs hatékony ellenőrzés.

"Az Egyesült Államokban az eredmény az Obamacare (egészségügyi reform). Magyarországon az eredmény az új alkotmány" - írta Caldwell.

Orbán Viktor úgy hiszi, ellenfeleinek az az igazi baja az alkotmánnyal, hogy az ellentétben áll az európai vezetők legutóbbi nemzedékének ideológiájával. "Ez az oka annak, hogy Európában ilyen hevesen támadják az alkotmányt, különösen az 1968-as nemzedék. Ez nemcsak egy alkotmány, hanem az antitézise annak, ahogyan ők az európai történelmet értelmezik" - jelentette ki a szerzőnek a kormányfő.

"Megértem, hogy az európai intellektuális körökben létezik egy olyan értelmezése az európai történelemnek, amely szerint van egy olyan trend, amely a vallásostól a világi, a nemzetektől az internacionalizmus és a családoktól az egyén felé halad" - idézte fel az Európai Parlamentben a magyar alkotmány védelmében télen elmondott felszólalását Orbán Viktor.

"Ez az, amit önök haladásnak neveznek. Nem tudom, hogy önöknek igazuk van, vagy sem. De nem gondolom, hogy ez az egyetlen lehetséges értelmezése az európai történelemnek. Úgy gondolom, hogy Isten és a vallás, a család és a nemzet nemcsak a múlthoz tartozik. Ezek (a fogalmak) ugyanúgy a jövőhöz tartoznak. Ezért hajlandó vagyok vitát indítani. Ez egy hívőkre, családra és nemzetre alapozott alkotmány. Mi ezzel a probléma?" - tette hozzá a miniszterelnök.

Christopher Caldwell a magyar nemzetpolitikával kapcsolatban idézte a miniszterelnököt, aki szerint a mögött nem nacionalizmus, revansizmus vagy nemzeti kizárólagosság áll. Épp ellenkezőleg, a magyarok azért értékelik az európai integrációt, mert az lehetőséget adott arra, hogy érintkezzenek elszakított rokonaikkal.

"Ez az oka annak, hogy a magyarok többsége - a népszavazás résztvevőinek 84 százaléka - támogatta az EU-tagságot. Az EU azt jelenti, hogy nincsenek határok" - jelentette ki a kormányfő.

A szerző idézte Orbánt Viktort, aki kijelentette, hogy "zéró toleranciát" tanúsít az antiszemitizmus és a rasszizmus iránt.

Biológiailag kell fenntartani magunkat

Amit Magyarország tesz, az nincs összhangban azzal, ami mostanáig a fősodort jelentette a pénzügyi világban - mondta a miniszterelnök a magyar gazdaságpolitikával, valamint az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban. A szerző emlékeztetett, hogy Orbán Viktor "konzervatív egykulcsos adót" vezetett be, amely nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban.

"A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen" - mondta a kormányfő.

"Az a válasz, hogy más országokból engedjünk be embereket (...). Gazdasági értelemben lehet megoldás, de ez nem megoldás a valódi betegségre, arra, hogy valaki képtelen fenntartani a saját civilizációját" - fogalmazott. A miniszterelnök a német kereszténydemokrata Ludwig Erhard "szociális piacgazdaságát" nevezte meg gazdasági gondolkodásának ihletőjeként.

Másokat is bevonunk a teherviselésbe

Egyfajta igazságos teherelosztásra törekszünk, amibe az egyszerű adófizetőkön kívül másokat is igyekszünk bevonni - idézte Christopher Caldwell a magyar gazdasági szabályozásokkal kapcsolatban a miniszterelnök szeptemberi parlamenti beszédét.

Nem juthatunk ki a válságból ugyanolyan intézkedések segítségével, mint amilyenek oda juttattak bennünket - közölte Orbán Viktor.

Christopher Caldwell hangot adott meggyőződésének, hogy a Nyugat sokat nyerne attól, ha hagyná, hogy egyes országok politikai laboratóriumként szolgáljanak.

Az Orbán Viktor Magyarországára adott reakcióikból ítélve a nyugati vezetők sohasem voltak kevésbé hajlandók egy ilyen dolgot eltűrni - írta a szerző.