Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok mindenről tárgyalt egymással a hollandiai Maastrichtban munkalátogatáson lévő Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Orbán Viktor magyar kormányfő - írta az Interfax-Ukraine hírügynökség.

Porosenko köszönetet mondott a 3,6 millió dolláros magyar humanitárius segítségért, amit országa kap, továbbá azért, hogy Magyarországon kezelnek az ukrán polgárháborúban megsérült katonákat.

Az ukrán államfő nagyra értékeli azt is, hogy magyar vezető kollégája támogatja az uniós vízummentesség megadását az ukrán állampolgároknak. Emellett örömmel fogadja, hogy a Budapest az EU-ukrán társulási megállapodás gyors európai ratifikálásának híve.

Regionális erőközpont?

A délkelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban a felek beszéltek az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciók meghosszabbításáról. Ezeket a korlátozásokat Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt vezették be.

Végül a hírügynökség értesülése szerint külön egyeztettek a regionális együttműködés egy lehetséges új formájáról, a "visegrádi négyek plusz egy" formuláról.

Nyugati sajtóinformációk szerint Orbán Viktor igyekszik bővíteni a visegrádi négyest (például Horvátország bevonásának lehetősége merült fel), miközben a csoport inkább cseh-szlovák, illetve lengyel-magyar kettő plusz kettővé alakul - a szerk.

Miért ilyen halvány

Eközben egy másik ukrán sajtóorgánum, a KiyvPost azon lamentál, miért haloványak az ukrán-magyar gazdasági kapcsolatok. A két országnak 137 kilométeres közös határa van, ám a viszonylag jól muzsikáló magyar gazdaság igen vékony szálakkal nyúlik át Ukrajnába.

A közvetlen magyar működőtőke-befektetések értéke 2015-en mindössze 561 millió dollár volt, ami a teljes ukrán működőtőke-import 1,3 százaléka - idézi a portál a kijevi külügyminisztérium adatait. Ukrajna elsősorban több tízmillió dollár értékű elektromos energiát exportál Magyarországra, míg szomszédja építőipari és pénzintézeti befektetéssel van jelen a volt szovjet tagköztársaságban.

Gázüzlet

A KiyvPost emlékeztet arra, hogy a 2014-ben kirobban belső viszály, illetve orosz-ukrán konfliktus idején a budapesti kormány - Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának magyarországi látogatása után - leállította a gázexportot Ukrajnába.

Az oroszok arra hivatkozva ellenezték ezt, hogy exportszerződéseik tiltják az orosz gáz reexportját. Szakértők szerint azonban nem lehet megállapítani a csövekben áramló energiahordozóról, hogy honnan származnak.

A szállítások ezt követően sem voltak folyamatosak: a magyar fél a fizetés akadozására hivatkozott annak ellenére, hogy Kijev európai gázvásárlásait az EBRD finanszírozza. Összességében 2015-ben 500 millió köbméter gázt exportált Magyarország Ukrajnának.

KÉSZ és OTP

A portál ezenkívül két említésre méltó magyar befektetést talált. Az egyik a KÉSZ építőipari cég ottani vállalkozása, amely egyebek mellett tető alá hozta Porosenko csokoládégyárainak épületeit is.

A másik az OTP leánya, amely a 13. legnagyobb bank az országban. Hasonlóan a többi Ukrajnában tevékenykedő pénzintézethez a 2014-es pénzügyi összeomlás ezt a bankot is megtépázta.

A vállalkozás 2015-ben még veszteséges volt, ám vezetőinek szavaiból az derül ki, hogy azóta sikerült fordítaniuk ezen a helyzeten. Az OTP hasznát látja annak, hogy az ukránon nem bíznak a hazai pénzügyi szolgáltatókban. A leányvállalat 2016 első negyedében 3,2 millió dollár profitot ért el.