Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor köszönőlevelet és egy 25 pontos listát küldött a Professzorok Batthyány Körének, amely olyan, a kormányzati döntések kiindulópontjául szolgáló adatokat tartalmaz, melyek eltérnek a PBK által közölt elemzéstől - közölte az MTI-n át Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön.

"Szeretnék gratulálni ahhoz a munkához, amelynek eredményét január 12-én az ország közvéleménye is megismerhette. A kormány nevében köszönöm azt a munkát, melyet hazánk érdekében, hazánk helyzetének pontos felmérését segítendő elvégeztek" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.

A kormányfő jelezte, hogy örömmel áll a PBK rendelkezésére olyan, "nem propaganda célú érdemi beszélgetésre, amely során eszmét cserélhetnek a dolgozatról".

A levéllel együtt Orbán Viktor egy 53 oldalas mellékletet küldött, amely 25 pontban tartalmaz a kormányzati döntések alapjául szolgáló tényeket, adatokat, grafikonokat, melyek több helyen eltérnek a Professzorok Batthyány Köre elemzésétől - tájékoztatott Havasi Bertalan - írj a hvg.hu.

PBK több ponton bírálta az Orbán-kormány tevékenységét elmarasztalva az oktatáshoz az egészségügyhöz a korrupcióhoz való viszonyát. A professzorok kritikával illették a kormánydöntések mechanizmusát: sokszor felületes helyzetfelmérés után, "erőből" jönnek a döntések, a jogos kifogásokat nem mindig veszik figyelembe, ha igen, akkor is csak utólag.

A professzorok szerint a politikailag kényes és pénzügyeket érintő ügyeket nem kezeli megfelelően az igazságszolgáltatás. A perek elhúzódnak, túl sok eljárást utalnak vissza első fokra, illetve ismételtetnek meg, ami felveti a gyanút, hogy az igazságszolgáltatás hanyagul és szakértelem nélkül dolgozik - áll az elemzésben.

Nagy baj, ha úgy tűnik, hogy a korrupció ma már nem egyéni bűn, hanem "bevett társadalmi gyakorlattá vált, azaz intézményesült". Ezzel párosul az "olykor tetten érhető hatalmi arrogancia": a kormányzati tisztségek szaporodása, az egyes üzletemberek befolyásának növekedése visszatetsző lehet - olvasható az értékelésben.

Az iskolarendszer, a felsőoktatás és a szakoktatás hanyatlása rontja a versenyképességet, akárcsak az, hogy az egészségügyön spórolnak. Az értékelés szerint haladéktalanul el kell kezdeni többet költeni az egészségügyre - írta a hvg. .