Orbán Viktor szerint 2010-re a magyar oktatási rendszer pénzügyileg csődbe ment, ezért újra kellet szervezni. A másik kiindulópont az volt, hogy a magyar gyerekek tudása folyamatosan gyengült a 2000-es évek elején - más szóval az oktatási  rendszer szakmailag is megbukott. Szerinte a Klik létrehozásával a kormány jó irányba indult el.

Orbán - elmondása szerint - érti a pedagógusok "minden felvetését", de a középpontba a gyerekeket kell állítani. Az a kérdés, hogy az iskola felkészíti-e őket az életre és boldogok-e magyar gyerekek. Orbán a "nyílt kormányzás" híve - ezért folynak az egyeztetések a pedagógusokkal. Ezután a miniszterelnök elsorolta, hogy miket tett a kormány az oktatásban - béremelés, fejlesztések -, összesen 700 milliárd forintos pluszforrásról beszélt.

Az alkotmánymódosításról

A kormányfő szerint Európa további terrorfenyegetettségnek néz elébe, ezért a kontinens minél több országában a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket a veszély kezeléséhez. Arra a kérdésre, hogy a magyar alkotmányban most szereplő különleges jogok nem jelentenek-e elegendő eszközt, Orbán Viktor azt felelte: így van, ez a helyzet.

Jelezte, óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, de "első helyre az emberek biztonságát kell tenni".