Navracsics helyett ugyanis a kormány jóval karcosabb embert küldene ki, s az egész meghallgatási procedúra újrakezdődne, miközben senkinek sem érdeke megtorpedózni a testület megalakulását.

Az Európai Parlament oktatási és kulturális szakbizottsága hétfői szavazásán szűk többséggel nem támogatta, hogy a magyar Navracsics Tibor vegye át az új bizottságban az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós polgársági portfóliót, de nem emelt kifogást azzal szemben, hogy a magyar jelölt a biztosi testület tagja legyen. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Navracsics végül nem ezt a tárcát kapja - elképzelhető, hogy csak a portfólió tartalmán módosítanak. A szavazás után azt valószínűsítették többen, hogy tovább csökkentik a portfolió tartalmát és Juncker kiveszi az állampolgársági jogok hatáskörét, amit Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság leendő első alelnökhez tennének át. Ebben az esetben a magyar biztos a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért lehetne felelős.

Felröppentek olyan hírek, hogy Junckernek mégis át kell variálnia a biztosait, miután Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő, akit Juncker az energiaunióért felelős alelnöknek jelölt ki, visszalépett. Ezek alapján megjelentek olyan találgatások, hogy Navracsics talán a közlekedési portfóliót kaphatja. A szlovén volt kormányfővel kapcsolatos hír azonban délre már arra módosult - legalábbis a bizottság déli sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján -, hogy Bratusek új meghallgatást kért, de ezt Juncker szóvivője, Natasha Bertraud, nem erősítette meg. A visszalépést más források is cáfolták.

Közben a még függőben lévő biztosjelöltek közül a brit Jonathan Hill pénzpiacokért felelős biztosjelölt újabb meghallgatása is megtörtént, és a francia Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztosjelölt is megválaszolta a neki feltett pótkérdéseket.

Az európai parlamenti képviselők szavaznak a lett Valdis Dombrovskisról, az euróért és társadalmi párbeszédért felelős biztosjelöltről, továbbá az Európai Bizottság gazdasági bizottsága szerdán 18:00 órakor szavaz Jyrki Katainen alelnökjelöltről,18:30-tól pedig megvitatják a brit Jonathan Hill és a francia Pierre Moscovici támogatásának kérdését is - írja az EurActive.com. Az EuObserver szerint várhatóan rábólintanak az EP-képviselők e jelöltek mandátumára.

Szerdán emellett a szakbizottsági elnökök, majd csütörtökön az EP vezető testületének, az "elnökök konferenciájának" (a frakcióvezetők és az EP-elnök testülete) ülésén próbálják az első közös EP-álláspontot véglegesíteni, utóbbit csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

A csütörtöki EP-álláspont azonban még mindig nem a végső döntés lesz majd a leendő Juncker-bizottságról, csupán egy sor reflexió az egyes portfóliók és azok betöltői kapcsán - írta a Bruxinfo. Jean-Claude Juncker ugyanis ennek fényében megteheti, hogy egyes ajánlásokat (részben vagy egészében) figyelembe vesz, másokat ignorál, netán mindet elfogadja, vagy semmit nem változtat az általa eredetileg összeállított csapaton és munkamegosztáson, és így terjeszti be az október 22-i plenáris ülés elé szavazásra a teljes listát.