Ha a gazdaság stabil, akkor nem számít igazán a tőkebefektetők számára, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának, sőt inkább vonzerőt jelent az uniós befektetők számára is ez a tény - vélekedett  a Kossuth Rádiónak nyilatkozva péntek reggel a Japánban tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök. Mi a lengyelekkel vagyunk egy állásponton, akik szerint egy évtizedig nem aktuális az euró bevezetése, ez immár közép-európai álláspont - fogalmazott a miniszterelnök miután egyik japán előadása is érintette ezt a témát.

Magyarország nem tudja megváltoztatni földrajzi elhelyezkedését, így nem véletlenül vagyunk az EU tagjai, a külkereskedelmünk 70 százaléka ebbe az irányba tart. Ez aránytalanul magas, 2018-ra el akarjuk érni, hogy az export harmada az unión kívülre menjen - ez a keleti nyitás lényege.

A GDP-adatokat kommentálva Orbán elmondta, hogy "hasítunk", de nem szabad, hogy elbizakodottá válljunk. A növekedés előbb-utóbb megjelenik a háziasszonyok költségvetésében is - igaz, ezért még sokat kell tenni. Az egykulcsos adóról nem érdemes vitatkozni. 2010-ben volt egy rossz adórendszer, amely tönkretette a magyar gazdaságot - állította. Miért kellene visszatérni ehhez? Ki kell tartani az egykulcsos adórendszer mellett, meg kell várni az eredményeket. Mint ismert, a héten egy újabb tanulmány kavart nagy vihart, amely újfent kimutatta, hogy érdemi növekedési hatások nélkül évi több száz milliárd forintnyi bevételt von ki az államháztartásból, ráadásul az egykulcsos szja haszonélvezői a jól kereső egyedülállók voltak. A tanulmánytól elhatárolódott a Századvég Gazdaságkutató Zrt - mivel azt az egyik kutatója is jegyezte - és a kormány is támadta megállapításait.

A különadókról szólva Orbán elmondta, hogy ma a bankszektort és a monopolcégeket sújtja külön teher. A monopóliumokat erőteljesebben kell adóztatni, a bankszektor meg egy más téma, ahol nap mint nap új hírekkel szembesülünk - válaszolta a különadók sorsát firtató kérdésre a miniszterelnök - vagyis ezek hosszú távon maradnak.

Engem is mellbevágott a végtörlesztési kartell, a GVH döntése; olyan dolgok történnek, ami egy normális országban megengedhetetlenek - mondta a miniszterelnök. A kormány kitalált egy jó módszert, a bankok pedig akadályozták a végtörlesztést - utalt a GVH 9,5 milliárdos bírságára a miniszterelnök. A devizahitelek kapcsán a Kúriának arról kell döntenie, hogy a bankok emelhetnek-e egyoldalúan kamatot, illetve az árfolymveszteséget a bankoknak, avagy a lakosságnak kell-e fizetnie. Nagyon remélem, hogy a független bíróság a lakosságnak igazságot szolgáltat, nem sürgetem az igazságszolgáltatás, de arra kérem a Kúriát, hogy minél hamarabb hozza meg a döntését - mondta Orbán Viktor Japánból.