Le kellett számolnunk azzal a téveszmével, ami szerint a mezőgazdaság a múlt, az ipar a jövő: mezőgazdasági ország vagyunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. Ezt a kijelentést később azzal gyengítette, hogy elmondta: az agrárium hozzájárulása a GDP-hez 2011-ben 4,5 százalékra nőtt.

A KSH GDP-adatai alapján mégis inkább úgy tűnik, hogy ipari ország vagyunk, hiszen a feldolgozóipar tavalyelőtt a bruttó hazai termék közel 23 százalékát adta. Ami a foglalkoztatottak számát illeti, 2012-ben kétszázezren dolgoztak az agráriumban, a feldolgozóiparban bő 800 ezren. Igaz, az előbbi növekedés, míg az utóbbi csökkenés eredménye.

A miniszterelnök más ponton is vitába szállt a hivatalos adatokkal, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel: azt állította ugyanis, hogy a keleti nyitás sikeres volt. Ez szigorúan az agrárium kivitelét nézve ugyanakkor igaz: idén az első félévben közel 111 millió euróra rúgott az oroszországi export, ami az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékos növekedést jelent. A képhez hozzá tartozik, hogy a teljes agrárkivitelen belül mindössze 3,6 százalék az orosz piac részesedése, ami viszont jobb a 2012 január-júniusi bő 3 százaléknál. Az új piacok között Indiát, Indonéziát, Irakot, Iránt, Pakisztánt említette Orbán. A KSH adatai szerint ezekbe az országokba az első félévben az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport kivitele, de így is mindössze 2,6 millió euróra rúgott.

A miniszterelnök szerint küzdenünk kellett azért, hogy ne lehessen zsebszerződésekkel kihúzni a lábunk alól a földet, de lezártuk a küszködés korszakát a magyar föld, mezőgazdaság és vidék ügyében. Hozzátette: az új földtörvény az EU-szabályok megsértése nélkül védi meg a földet, fel tudjuk számolni a zsebszerződéseket. A jövő a kibontakozásról, fejlődésről, kiteljesedésről szólhat, aminek a 2020-ig érvényes vidékstratégia adja meg a kereteit.

Elmondta: a rezsicsökkentés azt a célt is szolgálja, hogy a családok pénztárcájában több maradjon a magyar élelmiszerek megvásárlására. Bár egy magyar ember soha nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok - mi már csak ilyenek vagyunk -, a mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban és ígéretes jövő előtt áll.