Elkezdődött a jövő április parlamenti választások előtti kampány Magyarországon? - teszi fel a szónoki kérdést a Financial Times, amely erősen gyanítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap 2008-ban folyósított hitelének végső törlesztése sokkal inkább politikai, mint érzelmi lépés. Magyarország a hírek szerint augusztus 12-én fizeti vissza a kölcsön 2,2 milliárdos eurós maradékát, ami hét hónappal előzi meg a március 14-ei határidőt. Ez a csomagból igénybe vett 7,5 milliárd euró nagyjából harmada.

Timothy Ash, a Standard Bank régiós elemzője szerint a kormány érvei alapján kérdés, hogy megéri-e ekkora összeggel mérsékelni a devizatartalékokat. Budapest szerint az előtörlesztés csökkenti fogja a következő 18 hónapban jelentkező adósságszolgálatot. Emellett a GDP-hez viszonyított államadósság két százalékkal mérséklődhet. A kormány rövid távú célja a 78 százalékos arány elérése, hosszabb távon 50 százalékot szeretne.

Búcsúcsók

Ez nem látszik túl nagy nyereségnek ahhoz képest, hogy bele kell harapni a devizatartalékba, különösen annak tükrében, hogy tavaly ilyenkor már arról volt szó, hogy a kormány újabb IMF-hitelcsomagot kér. Az egyeztetések azonban zsákutcába futottak, miután az IMF jelezte a feltételeit, ám Orbán Viktor kormánya és a kormányzó párt, a Fidesz azzal töltötte az elmúlt évet, hogy minden lehetséges alkalommal belerúgott a Valutaalapba. Végül nemrégiben szimbolikusan bezárták az IMF helyi irodáját.

A választások előtt tíz hónappal sokat hozhat a konyhára az IMF orcájára elhelyezett búcsúcsók. A Fidedesznek nincs oka aggodalomra: a rezsicsökkentés visszahozta elvesztett népszerűségük jó részét, az ellenzék viszont megszokott rendezetlenségében maradt. A kormánypárt 27,5 százalékon áll szemben az egy évvel ezelőtti 19 százalékkal - hívja fel a figyelmet Mujtaba Rahman, az Eurasia Group kutatóintézet elemzője.

A Jobbikot figyelem kívül hagyva az ellenzék összesen 20-22 százalékot tud felmutatni, de ez csalóka, mivel az LMP támogatói például aligha szavaznának az MSZP-re. Ráadásul a jelenlegi adatok azt sejtetik, hogy a szavazásra jogosultak 70 százaléka el se menne voksolni. Mindezek alapján a Fidesznek jelenleg bőven van ereje a hatalmon maradásra, nincs hiteles alternatíva, amely elfenekelhetné.