Az őszinte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyra értékeli a hasonló stílusú Donald Trump amerikai elnököt, aki pontosan azt mondja amit gondol, és ezért kiváló beszélgetőpartner - kezdi beszámolóját Orbán múlt heti rádióinterjújáról a Trump szövetségesének tartott Breitbart hírportál. A cikk forrása a beszélgetés angol nyelvű változata.

Trump egy igazi amerikai, aki nem azokban az európai elitiskolákban nevelkedett, amelyek a királyi bíróságok kulturális hagyományait követik, hanem a kemény, hideg és mozgalmas üzleti világban edződött - fejtegette a magyar kormányfő. Trump a május végi NATO-csúcsra valami frisset és szokatlant hozott.

Nem köntörfalazott

Orbán úgy látta, hogy egyszerűen és világosan beszélt, nem hagyta, hogy eltérítsék a mondandójától, és ezzel a tárgyalások témájává tudta tenni a fizikai és katonai erő melletti érveket. Korábban erről nem volt szó, így ez a változás önmagában új lehetőséget teremt a továbblépésre.

Végre egy olyan vezetővel találkozhattak a NATO-országok első emberei, aki nyitott és őszinte. Van, amiben egyetértettek vele - ilyen a terrorizmus elleni harc és a nemzetek önvédelmének joga -, míg más ügyekben - a klímavédelem kérdésében - nem volt meg az összhang. Összességében egy olyan emberrel, aki így tud másokkal kommunikálni, meg lehet egyezni.

Több respektet!

A magyar kormányfő nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy Donald Trump az Egyesült Államok szabadon megválasztott elnöke, aki már csak ezért is megérdemli mások tiszteletét.

Ennek kapcsán vitába szállt Angela Merkel német kancellárral és Martin Schulzcal, a szociáldemokraták kancellárjelöltjével, akik aggodalmuknak adtak hangot Trump európai körútja nyomán. Úgy vélték, hogy az amerikai hatalomváltás nyomán az öreg kontinens nem számíthat régi barátjára olyan mértékben, mint korábban.

Orbán erre reagálva azt javasolta a németeknek, hogy fogják vissza magukat, mielőtt ilyen megjegyzéseket tesznek.

Egy húron pendülnek

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy szemben az Európai Unióval a NATO-ban van még egy partnere Magyarországnak, nevezetesen az USA, amely a nemzeti szuverenitás és a határvédelem kérdésében "a mi oldalunkon áll". Hogy pontosak legyünk: az USA, Magyarország és a kelet-közép-európai országok egy oldalon állnak. Az utóbbiak pozíciója ebben a felállásban erősebb, mint az EU-n belül.