A magyar kormány jelezte Moszkvának, hogy az ukrajnai tankszállításról szóló (ál)hír "barátságtalan gesztus" volt a részükről - információnk szerint egyebek mellett erről is beszélt Navracsics Tibor a parlament csütörtöki külügyi-és nemzetbiztonsági bizottság összevont, zárt ülésén - írja az Index.hu.

A külgazdasági és külügyminisztériumi tárca vezetője a bizottság írásos meghívására jelent meg az ülésen, ahogyan a titkosszolgálat vezetői is. Az eseményen részt vevő egyik forrásunk szerint érezhető volt Navracsics válaszaiban, hogy igyekszik eltolni magától a Moszkvával kapcsolatos magyar külpolitikai kérdéseket, érzékeltetve a jelenlevőkkel, hogy az személyesen "a miniszterelnök úr" döntésein alapul, neki azokhoz nem sok köze van.

Mindenesetre az, hogy Budapest egyáltalán jelezte nemtetszését Moszkvának, egyúttal azt is jelzi, hogy a magyar kormány tisztában van vele: a szélsőjobboldali weblapon közölt tankszállításos hír publikálása mögött az orosz titkosszolgálhat állhat - ahogy egyébként ezt a témával foglalkozó hazai és külföldi szakértők is elmondták már az Indexnek.

A hintapolitikát jelzi az is, hogy miután nagy valószínűség szerint az orosz titkosszolgálat játszadozott, Kovács Zoltán államtitkár éppen a Kremlhez közeli Izvesztyia orosz napilapnak nyilatkozta, hogy át kellene gondolni az Oroszország elleni uniós szankciókat.

További részletek az Indexen.