Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sokkhatás alatt állok Donald Trump döntése miatt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban pénteki interjújában. Mint ismert az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből.

Erre reagálva mondta Orbán Viktor, hogy a klímaváltozás globális probléma, ezért elhárítása is globális cselekvést igényel. Ezzel ellentétes Donald Trump mostani döntése - tette hozzá -, ám még korai arról beszélni, hogy az amerikai elnök döntéséből milyen következtetéseket kell levonni.

"Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött" - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump elhatározásának következményein még "gondolkodni" kell. Trumpot egyébként egy "ízig-vérig amerikai embernek" nevezte, aki nem a királyi, udvari kultúrák hagyományait folytató európai iskolából érkezik, hanem "a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából" - írja az MTI.

Hadüzenetre hadüzenet

Soros György ügynököket fizet és hálózatot tart fent - ezt is állította Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ezek a ügynökök a civil szervezetek - mondta reagálva milliárdos csütörtöki beszédére. Orbán szerint Soros magyarországi támogatói végre akarják hajtani a "pénzügyi spekuláns" programját, a menekültek beengedését.

Orbán folytatta a csúsztatásokat: szerinte Botka László (az MSZP miniszterelnök-jelöltje) lebontaná a határkerítést. Ezzel szemben a szegedi polgármester azt nyilatkozta, hogy ha megszűnik a migrációs kibocsátás a Közel-Keleten és  többi kibocsátó országban, továbbá megvalósul a közös uniós határvédelem, akkor lehet ezen az opción elgondolkodni.

Soros György Brüsszelben Orbán államát maffiaállamnak titulálta. A miniszterelnök szerint ez a magyar emberek számára sértés. "Idejön egy pénzügyi spekuláns, és ilyenek vág az emberek" képébe. Orbán szerint Magyarországon egyedül a "Soros-féle hálózat" az, amely maffiaszerűen működik.

Több szerénységet javasol Merkelnek

A múlt heti NATO-csúcsról szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO-ban "erősebbek a pozícióink, mint egy EU-csúcson", mert például a bevándorlás kérdésében az Egyesült Államok és a közép-európai országok egy oldalon állnak. A miniszterelnök megerősítette: Magyarország várhatóan 2023-24-re eléri azt a szintet, hogy a GDP 2 százalékát költi biztonsági kiadásokra.

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált: "több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően", az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek.

Európa az elmúlt száz évben csak akkor talált rá a polgárai érdekét szolgáló útra, ha együttműködés volt az Egyesült Államokkal, és szeretné, ha ezt sem a németek, sem az amerikaiak nem bontanák meg. Gazdasági értelemben ugyanakkor Európa sorsa az európaiak kezében van, gazdaságilag Európa ma képes megállni a saját lábán az Egyesült Államok és a világgazdaság más szereplői nélkül is, noha "nyilván rosszabbul élnénk" egy világkereskedelmi rendszer nélkül - fejtette ki. A kérdés az, hogy a biztonságot is képesek-e megteremteni maguknak az európaiak.

Elzárják a pénzcsapokat?

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre Orbán Viktor úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a menekültválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így "ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne" - jelentette ki.

A magyar családpolitikai intézkedésekről a kormányfő azt mondta: azt, hogy hány gyerek lesz, milyen családban élünk - bár "nekünk is van ehhez némi közünk" - "végül is az asszonyok döntik el", az lesz, amit ők akarnak, a döntés az övék, de szerinte a nők egyetértenek azzal, hogy ha van gyermek, van jövő.

A kabinet arra tett javaslatot - folytatta -, az ország legyen családbarát, olyan a közeg, amelyben a nők azt mondhatják, itt jó dolog gyermeket nevelni. Először lassítani kell, majd - 2025-30-ra - megállítani a romló demográfiai tendenciát, amelyet ezután meg kell fordítani - közölte.