A laikus érdeklődők, kutatók, és településfejlődési elemzésekkel foglalkozó elemzők, kutatók mellett a rendszer hasznos segítség lehet a befektetés ösztönzéssel foglalkozó állami és önkormányzati szerveknek, a magánbefeketések helyszínválasztásának megkönnyítéséhez, de akár a hosszú távú önkormányzati fejlesztési stratégiák megalapozásához is - mondta a Napinak Tóth István János, az MTA KTI tudományos főmunkatársa.

Az egyelőre csak béta változatban működő Erőforrástérkép (www.eroforrasterkep.hu) régiós, kistérségi, de akár településekre lebontva teszi elérhetővé a társadalmi és gazdasági élet különböző területére vonatkozó, közel 200 indikátor adatait 1990-2007 között. A munkaerő-piaci, gazdasági és például adózási mutatók mellett társadalmi és infrastrukturális adatokat is tartalmaz.

A korábban létrehozott interaktív térképtáraknál vagy az idősoros lekérdezések, vagy pedig a keresztösszefüggések megjelenítésével voltak problémák - ezeket igyekeztek kiküszöbölni az MTA KTI kutatói. Ők egyébként 2007 óta foglalkoznak olyan on-line elérhető programok fejlesztésével, amelyek területi (régiós, megyei, kistérségi és településszintű) társadalmi és gazdasági adatok lekérdezésére és letöltésére adnak lehetőséget.

A fejlesztők a frissítések mellett szeretnék tovább bővíteni az adatbázist, példának okáért az uniós, vagy tisztán költségvetési forrásból megvalósult fejlesztések későbbi hatásai érződnek-e az egyes kistérségekben, továbbá az angol nyelvű változatát is létrehozni.