Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Komoly kockázatokat lát az Étkezési Utalványforgalmazói Egyesülés (EUFE) a kormány tervében, amely szerint a Széchenyi pihenőkártya magába szippantja jövőre a most még papíralapú utalványokat, s jövőre már csak ezekkel lehet fizetni. A gondot az EUFE szerint az jelenti, hogy nem lesz könnyű az elfogadóhelyek kiépítése. Azokkal még nincs gond, ahol eddig is volt pos-terminál, s ott sem várható komoly fennakadás, ahol a forgalom alapján célszerű a kártyás fizetési rendszer kiépítése.

Nagyon sok olyan hely, illetve helyzet is van azonban, ahol nem lesz megoldható a kártyás fizetés, sem egyéb, a kártyához kapcsolódó alternatív megoldás. Ameddig csak szállásadásról van szó, addig lényegében minden problémát meg tud oldani a vendég és a vendéglátó egyaránt a kártya felhasználása mellett, ám ha jövőre bejön a képbe az üdüléstől független melegétkezés, vagyis ha az utalványok beolvadnak a kártyás rendszerbe, teljesen más szereplők is képbe kerülnek.


Az EUFE tapasztalatai szerint a forgalomban lévő utalványok négyötödét olyan helyen használják fel, ahol nem megoldott a kártyás fizetés. Nemcsak arról van szó, hogy egy boltnak megéri-e terminált telepítenie vagy sem, hanem arról is, sőt elsősorban arról, hogy a kifőzdéknek, büféknek megéri-e egy ilyen fejlesztés. Könnyen lehet, hogy nem. Az ilyen típusú vendéglátóknál olyan kis mértékű forgalom realizálódik, hogy egy terminál költségeit nem tudja kitermelni.

Ha nem sikerül az átállás, az EUFE becslése szerint csökken a hazai fogyasztás, és tíz milliárd forint is kieshet a költségvetésből. Alapvetően az várható, hogy a munkaadók − ha már mindenképp módosítani kell a cafeteriaszabályzatot − egyszerűen nem fognak bajlódni az új rendszerrel. Sok esetben egyébként is költséget kell csökkenteni, a béren kívüli juttatások lefaragása pedig egyszerű és hatékony. Ezzel a munkavállaló bukik a legtöbbet, hiszen csökken a havi elkölthető pénze. Minél kisebb az a juttatási érték, amit átvisznek a munkáltatók a SZÉP kártyákra, annál nagyobbat buknak mind a munkavállalók, mind az elfogadóhelyek, mindezek következtében pedig az állam is.

Változás a SZÉP kártyás átlépés intenzitásának függvényében
Kártyás juttatásra átvitt összeg, a korábbi juttatás százalékában304060
Állami bevétel változása, milliárd forint−28−20−4
Nettó jövedelemváltozás nemzetgazdasági szinten, milliárd forint−116−96−56
Átlagos nettó jövedelemváltozás munkavállalónként, forint−5786−4786−2786
Forrás: EUFE