A pártpreferenciák alapján a Fidesz-KDNP vezette kormánynak nincs félnivalója a jövő évi választásokon: a Fidesz-KDNP-t a teljes lakosság 29, a biztos szavazók 37 százaléka támogatja. Az ellenzéki pártok közül Jobbik támogatottsága 13 százalék, és a biztos szavazók 18 százaléka áll a párt mögött. Az MSZP-t a választópolgárok 7 százaléka támogatja, a biztos pártválasztók 11 százaléka. A szocialistákat a DK követi, a párt támogatottsága a biztos szavazók körében 9 százalék - ismerteti a portál.

Érdekesség, hogy az elmúlt hónapok kutatásai közül egyedül az IDEA méri bejutó helyre az Együtt-Párbeszéd szövetséget, mely az eredmények szerint a teljes népességen belül 3, a biztos szavazóknál 5 százalékon áll. A Momentum 3-4 százalékon, a többi párt támogatottsága 7, a párt nélküliek aránya pedig 26 százalék volt a biztosan választók körében az október végi kérdezéskor.

Az emberek elégedetlenek

A kormánypártok támogatottsága nem tükröződik viszont vissza az emberek elégedettségében: a megkérdezettek 29 százaléka szerint sokat, 31 százalékuk szerint inkább romlott az életük az Orbán-kormány eddigi hét éve alatt. Mindössze 7 százalék állítja, hogy sokat javult, 14 pedig azt, hogy inkább javult.

A pártok biztos szavazói körében csak a Fidesz hívei érzik úgy, hogy sokkal jobban élnek, rajtuk kívül az MSZP választóinak 1 százaléka érzi még ezt így. A legelégedetlenebbek is az MSZP szavazói 51 százalékkal, ugyanennyire panaszosak a DK-t pártolók is.

Összesen 76 százalék állítja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban, közülük 57 százalék mondja, hogy egyértelműen rossz az irány. A legelégedetlenebbek az MSZP szavazói: náluk a totális apátiát 91 százalék vallja. A Fidesz-KDNP-nél ez az arány 11 százalék és 35 százalék szerint egyértelműen jó az irány - az összes megkérdezett közül csak 10 százalék látja így.

A kutatásról

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. október 24-31. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.