A nyomozók feltételezése szerint Kushner érdemleges információk birtokában lehet Oroszországnak a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos beavatkozásáról. A CBS televízió csütörtök esti híradója szerint az FBI a 36 éves Kushner tavaly decemberben a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal folytatott megbeszéléseire és egy moszkvai bankárral tartott találkozójára kíváncsi - írja az MTI.

Szergej Gorkov bankár annak az orosz állami Külkereskedelmi Bank (Vnyesekonombank) igazgatója, amely ellen 2014 óta amerikai szankciók vannak érvényben. Az NBC televízió - szintén csütörtök esti híradójában - az FBI egyik meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva azt is közölte: az FBI vizsgálódása, s az a tény, hogy a nyomozók meghallgatják Kushnert - aki erre késznek is mondta magát - nem jelenti azt, hogy az elnök vejére gyanúsítottként tekintenek.

Ugyancsak névtelenséget kérő tisztségviselők azt is elmondták az NBC-nek, hogy Kushner esete teljesen más, mint Donald Trump két korábbi munkatársáé, Paul Manafort volt kampánymenedzseré és Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadóé. Manafortot és Flynnt ugyanis hivatalosan a nyomozás célszemélyeiként kezelik, és a vádesküdtszék már mindkettőjüket büntetés terhe mellett megidézte. Az egyelőre nem derült ki, hogy Kushner kapott-e bármiféle idézést.

Jamie Gorelick, Kushner ügyvédje, közleményben jelezte: az elnöki vej és főtanácsadó korábban is önként állt készen arra, hogy megossza információit a kongresszussal, s a jövőben szintén így tesz majd. A The New York Times című lap már a múlt héten jelezte, hogy az FBI figyelme a Fehér Ház egyik jelenlegi, magas rangú főtanácsadójára irányult, ám a lap nem nevezte meg, melyik főtanácsadóról lehet szó. Kushner neve csütörtökön este került nyilvánosságra. Az FBI vizsgálatát a május 17-én kinevezett különleges ügyész, Robert Mueller vezeti, aki 2001 és 2013 között volt az FBI igazgatója. Mostani kinevezéséig pedig annak a Mark Kassowitznak az ügyvédi irodájában dolgozott, akit Donald Trump a héten kért fel magánügyvédjének az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokhoz.