Az orosz diplomácia vezetője azt is kiemelte, Oroszország sohasem érzékelte, hogy Magyarország oroszellenes hangulatot keltett volna, vagy ilyen megközelítést erőltetett volna más tagállamokra a NATO-ban vagy az Európai Unióban.
Szergej Lavrov arról is beszélt, hogy Magyarország megerősítette szándékát a Déli Áramlat területén áthaladó szakaszának a megépítésére.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják a tárgyalásokat az orosz gázt Ukrajna megkerülésével Európa több országába eljuttató gázvezeték megépítésével kapcsolatos kérdésekről.
A politikus ezt megelőzően, a Szergej Lavrovval folytatott megbeszélés kezdetén azt hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra, amely rendkívül jelentős szerepet játszik Közép-Európa energiaellátásában. "Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a régió energiabiztonságának növelésében" - tette hozzá.

A magyar miniszter a sajtótájékoztatón is kiemelte - és ezt a Nyikolaj Fjodorovval, a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság orosz társelnökével tartott megbeszélésén is elmondta -, Magyarország abban érdekelt, hogy újjáépüljön Európa és Oroszország gyakorlatias és konstruktív együttműködése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország azt várja, hogy Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter keddi moszkvai tárgyalásai nyomán az Európai Unió és Moszkva kapcsolataiban visszatér a hatékony együttműködés időszaka.

Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel közös tájékoztatóján azt is hangoztatta, hogy Magyarország Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett áll ki. Kijelentette, hogy minden félnek be kell tartania a minszki megállapodásokat.
Szijjártó Péter először látogatott Oroszországba azt követően, hogy elfoglalta a külgazdasági és külügyminiszteri posztot. Moszkvába utazása előtt egyeztetett a német külügyminiszterrel.