Az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul - közölte Varga Márta. A programról szerdán és csütörtökön tartott előadásokra azok kaptak értesítőt, akik regisztrált munkanélküliek, de jelenleg nem vesznek részt semmilyen közfoglalkoztatásban. A résztvevőket arról tájékoztatták a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. munkatársai, hogy elsősorban segédmunkásként fogják alkalmazni a közfoglalkoztatottakat, de olyan emberekre is szükség volna, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek.

Első körben a közvetlen határ menti, mórahalmi és szegedi járásokban élők kaptak értesítőt, de a szükséges létszám biztosítása érdekében a toborzás a határtól 50 kilométer távolságra eső járásokra is kiterjeszthető.

A munka napi 8 órában - ebbe az utazás is beleszámít -, két műszakban folyik majd. A közfoglalkoztatottak elsősorban egyszerű, képzettséget nem igénylő feladatokat fognak elvégezni: növényzetet irtanak, talajmunkákat végeznek, ahol szükséges, ott fásszárú növényzetet vágnak ki, határnyiladékot tisztítanak, anyagot mozgatnak. A munka irányítását a HM EI Zrt. munkatársai végzik.

Az ideiglenes határzár építésében részt vevő munkások - honvédségi dolgozók, közfoglalkoztatottak - a foglalkoztatás időtartama alatt napi kétszeri étkezést kapnak, amelyet a Magyar Honvédség biztosít számukra térítési díj nélkül. Szintén ingyen szállítják a közfoglalkoztatottakat a munkavégzés helyszínére, és munkaruhát, védőeszközt, védőitalt is biztosítanak számukra.

Az ideiglenes mechanikai határzár építésénél 215 Csongrád megyei közfoglalkoztatottra számítanak - tudatta a kommunikációs vezető.