A hitelminősítő elsősorban Magyarország pénzügyi sérülékenységének elmúlt években látott jelentős csökkenését emelte ki - értelmezte Varga a Fitch Ratings döntését.

A hitelminősítő módszertana szerint a nettó külsőadósság-mutató, ami az állam és a magángazdaság külföld felé fennálló tartozásait jelzi, a GDP 53 százalékán állt még 2014-ben, idén pedig már csak 9 százalék volt. Ez a folyamatos törlesztéseknek és a magas folyó fizetési többletnek is köszönhető - mondta a tárcavezető.

A Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság, a várakozásuk szerint 2019 végére a GDP 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta. Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni - mondta Varga.

A tárcavezető azt is megjegyezte azonban, hogy nemcsak az adósság mértéke, hanem a szerkezete is fontos. A Fitch pozitívan értékelte a belföldi befektetők súlyának emelkedését és a devizaarány jelentős csökkenését.

A gazdasági növekedést a Fitch várakozásai szerint a belső kereslet élénkülése fogja hajtani, köszönhetően a magas foglalkoztatottságnak és a bérek gyors emelésének. Az újrainduló hitelezés és az uniós források a beruházásokat fogják felpörgetni, illetve az európai országok kereslete is erős lesz a magyar áruk iránt. (Hasonló véleményen van az Európai Bizottság is, amely a napokban adta ki őszi gazdasági jelentésének keretében a magyar gazdaságra vonatkozó prognózisát is.)

Varga kiemelte továbbá: jól látszik, hogy külföldön is elismerik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásait, csak a mértékben van eltérés a kormányzati várakozáshoz képest.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül most már a Fitch és a Standard & Poor's is a felminősítésre utaló pozitív kilátást tart érvényben. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarországon - véli a miniszter.